Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Predstavljena likovna monografija Salim Obralić

img

65.godina postojanja Biblioteke u Maglaju

PREDSTAVLJENA LIKOVNA MONOGRAFIJA SALIM OBRALIĆ

Svečano i dostojanstveno Opća biblioteka u Maglaju obilježila je 65.godišnjicu postojanja i uspješnog djelovanja, a promocija likovne monografije Salim Obralić, koja je zajednički organizovana sa Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića, izazvala je veliko interesovanje u Maglaju. Pored članova porodice Obralić, promociju su prisustvovali i brojni gosti, građani i građanke Maglaja. Promociju je podržala Općina Maglaj.

Obralićev svijet od zemlje, od vode, od svjetla – ljepota

Kada bih Salimov svijet trebala predstaviti jednim njegovim radom izabrala bih sahan, jer taj naš obični, starinski sahan koji se kroz umjetnikov kist preobrazio u sažetak, simbiozu vode, kamena, neba, a onda je nekako upio eneriju svemira te rotira kao sasvim sama, sebi dostanta galakasija. U centru tog Salimovg sahana, te njegove a naše galaksije, nalazio bi se Maglaj, Salimov i naš korijen, suština njegovog i našeg bića. Tamo gdje se Litica ogleda u vodi Bosne, odatle je sve i počelo. Krenuo je dječak za svojom sudbinom, ponio u oku i srcu Stari grad, Tvrđavu i njen odbljesak u valovima i kistom stvorio svoj svijet. Kako autor Krzović kaže od zemlje, od vode, od svjetla - ljepota“, kazala je Nina Bunjevac-Salkić. Prisutnima su se obratili i Marinko Tokić, pomoćnik kantonalne ministrice, Azra Pepelar, predsjednica UO Biblioteke i Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća, koji su uputile čestitke u povodu dana biblioteke te čestitku za organizaciju promocije Monografije Salim Obralić. „Monografija Salim Obralić sadrži oko 200 reprodukcija u boji, autorske tekstove prevedene na engleski jezik, izbor ranije objavljenih kritika i tmeljit dokumentarni segment te daje relevantan presjek i valorizaciju ukupnog stvaralaštva ovog istaknutog bh slikara, grafičara i profesora umjetnosti. Nakon dvije promocije u Sarajevu i Maglaju, najavljena je i promocija u Počitelju, sa kojim je Obralić imao posebnu vezu“, kazao je prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta.

Monografija - obimna i cjelovita studija o likovnom umjetniku Salimu Obraliću

Monografija Salim Obralić, koju potpisuju dva istaknuta historičara umjetnosti prof. dr. Ibrahim Krzović i prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, u izdanju Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, prva je obimna i cjelovita studija o bh likovnom umjetniku Salimu Obraliću. Na promociji u Maglaju govorili su promotori: doc. dr. Lamija Neimarlija i akademski slikar Senad Mahmić, te autor prof. dr. Ibrahim Krzović. „Salim Obralić je likovni umjetnik koji bez sladunjavih prizora, bez zastarjelih koncepcija ljepote, vjerno krči put od stereotipa i predrasuda, tragajući za istinom i tačnošću prikaza vlastite unutarnje egzistencije kao i svoga zavičaja“, kazala je na promociji doc.dr. Lamija Neimarlija. Senad Mahmić, akademski slikar, o Salimu Obraliću govorio je iz ugla sugrađanina, Maglajlije i ugla čovjeka iz struke. „Obralić nije bio ni avangardan ali ni tradicionalan, cijeli svoj stvaralački period on je izuzetno vještio balansirao izmedju ove dvije krajnosti, a rezultat toga je njegov osoben i originalan rukopis djela koja odišu ljepotom, topinom i humanošću, koja su sve te decenije, u isto vrijeme, doživljavala i velike transformacije što je sposobnost kojom se mogu podičiti samo veliki stvaraoci“, rekao je Mahmić. Prof.dr. Ibrahim Krzović, historičar umjetnosti i jedna od autora Monografije tokom promocije u Maglaju istakao je ulogu Bošnjačkog instituta u objavljivanju ove monografije. On je naglasio da se o ovakvoj monografiji razmišljalo u vrijeme i kad je Salim Obralić još bio živ i bio aktivan stvaralac te učesnik bh. likovne scene.

Svečanost je bila prilika i da se simbolične nagrade – izdanja Biblioteke, uruče Fatimi Mahmutagić, Ljubinki-Cici Čejvan i Sediji Berbić za donacije knjiga iz svojih porodičnih biblioteka. Promociju Monografije Salim Obralić upotpunio je mini koncert profesorica i profesora Paralelne muzičke škole, a prije početka položeno je cvijeće na spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana.

Iz biografije Salima Obralića

Salim Obralić (1945-2018), jedan je od najistaknutijih savremenih bh. slikara koji je utisnuo pečat svog autentičnog izraza u likovnost Bosne i Hercegovine druge polovine 20. i početka 21. stoljeća. Obralićev umjetnički opus inspirisan je likovno-estetskim fenomenima i kulturnom slojevitošću Bosne i Hercegovine, istovremeno reflektirajući savremene umjetničke tendencije. Monografija Salim Obralić pruža uvid u stvaralaštvo umjetnika kroz izbor oko 200 reprodukcija u boji (slika, grafika, crteža, skulptura), autorske tekstove prevedene na engleski jezik, izbor ranije objavljenih kritika i temeljit dokumentarni segment, te predstavlja nastavak usmjerenja Bošnjačkog instituta da bude pokretač i realizator istraživačkih i izdavačkih projekata bitnih za kulturu i umjetnost Bosne i Hercegovine.

 

N.Br./maglaj.net