Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vlada Japana osigurala dva vozila hitne pomoći za maglajski Dom zdravlja

img

Vlada Japana osigurala je bespovratna sredstva u iznosu od 219.620 eura (oko 429.500 KM) za tri projekta nabavke vozila hitne pomoći i medicinske opreme za domove zdravlja u Maglaju, Doboju i Kozarskoj Dubici.

U rezidenciji ambasadora Japana u BiH, danas su ugovore potpisali Kinefuchi Masami, ambasador Japana u BiH i direktori ustanova: Nejra Nalić-Medžić (Dom zdravlja Maglaj), Vladimir Marković (Dom zdravlja Doboj) i Vladimir Babić (Dom zdravlja Kozarska Dubica). Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su načelnici/gradonačelnici: Mirsad Mahmutagić (Općina Maglaj), Boris Jerinić (Grad Doboj) i Radenko Reljić (Općina Kozarska Dubica) i uputili riječi zahvalnosti za humanost Vlade i naroda Japana, naglašavajući da će odobreni projekti doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga koje zdravstvene ustanove pružaju stanovništvu.   

Za Projekt opremanja Doma zdravlja Maglaj sa dva vozila hitne pomoći odobreno je 76.912 eura (oko 150.400 KM). Vozila hitne pomoći koristit će se, ne samo za hitne slučajeve, već i za pacijente na dijalizi. Očekuje se da će godišnje oko 1.000 pacijenata dobiti odgovarajuću uslugu prijevoza.

Ugovori za projekte, koji su potpisani ovom prilikom, predstavljaju nastavak prethodne podrške, te će doprinijeti pružanju efikasnijih i efektivnijih usluga.

Vlada Japana doprinosi poboljšanju ljudske dobrobiti u sektorima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje ili deminiranje u Bosni i Hercegovini u okviru programa „Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske bezbjednosti” (GAGP) koji ciljano pomaže ljudima na osnovnim nivoima. Ukupan iznos grant pomoći u proteklih 27 godina prelazi 20 miliona eura (oko 39 miliona KM).



maglaj.net