Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sportska druženja Maglajlija i Žepčaka

img

KROZ SPORT I DRUŽENJE, ČOVJEK POSTAJE BOLJI

Posljednjih 15 godina, barem dva puta mjesečno, druže se i zajedno treniraju stonoteniseri-veterani Maglaja i Žepča. U Žepču je to prostor KŠC „Don Bosco“, a u Maglaju sala za stoni tenis u objektu nekadašnjeg TO-a. Spojila ih je ljubav prema ovom sportu, a danas su dugogodišnji prijatelji. A kako je sve počelo, ispričali su nam Nurudin Smajlagić, predsjednik Stonoteniskog kluba veterana „Maglaj“ i Branko Mijatović, predsjednik Stonoteniskog kluba „Žepče“.

„Samim početkom organizovanja međunardnog stonoteniskog turnira prije 15 godina, prvu pozivnicu za turnir uputili smo našim susjedima iz Maglaja. Odazvao se Nurudin Smajlagić sa ekipom, a kroz sve ove godine postali smo vrlo dobri prijatelji, posjećujemo se barem dva puta mjesečno, kada imamo vremena dolazimo i mi njima i oni nama. Mogu reći da od svih ekipa koje se takmiče u Ligi veterana, upravo sa Maglajlijama imamo najprisnije odnose“, ispričao nam je Branko Mijatović. „Iz godine u godinu mi nadograđujemo naše sportsko prijateljstvo. I naša igra se popravila, jer često sparingujemo, pripremamo se na turnire na kojima učestvujemo, zajednički obilježavamo sve praznike, uvijek smo u kontaktu i jako se lijepo družimo“, dodao je Nurudin Smajlagić.

I dok sparinguju, primijeti se veliki žar u borbi za svaki poen. „Niko ne voli gubiti, a posebno moj dobar prijatelj, profesor Branko. Ali Bože moj, može se malo ljutiti dok igramo, ali kada se igra završi, ljutnje više nema“, dodao je Nurudin kroz smijeh.

Žepčaci ponosi na turnir koji organizuju

Ekipa stonotenisera iz Maglaja, pored zvaničnog takmičenja u okviru Saveza, takmiči se i u Ligi veterana. Nažalost, mala je zainteresovanost za stoni tenis, pa da bi Maglaj imao ekipu za takmičenje, Nurudinu Smajlagiću, Edibu Šahmanu i Sabahudinu Tutundžiću, priključio se Marko Tadić iz Žepča. Liga veterana broji 20 klubova iz Sarajeva, Prijedora, Ilijaša, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja, Doboj Juga, Tešnja, Prnjavora, Gračanice, Tuzle, Brčkog i drugih gradova. Radi se o nezvaničnom takmičenju, ekipe učesnice podijeljene su u dvije grupe i u obavezi su svakog mjeseca odigrati po jedno kolo, a postoje i završna takmičenja. Pravo učešća imaju stonoteniseri stariji od 40 godina.

Velika nam je želja za stoni tenis zaintersovati učenice i učenike osnovnih i srednjih škola, možda ove godine i bude nekih pomaka“, najavio je Nurudin Smajlagić. Branko Mijatović, inače profesor sporta i tjelesnog odgoja u penziji, priča nam da je stoni tenis posebna vrsta sporta gdje nema direktnog kontakta među protivnicima, nema prepirki i svađa, a ne postoje ni minimalne šanse za konflikt. „Mi u Žepču ponosni smo na međunarodni turnir koji okupi i do 130 učesnika iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercgovine. Ponosan sam što svi oni koji dođu na naš turnir kažu da vole doći u Žepče i pokazuju posebnu ljubav prema nama i klubu“, ponosno ističe Branko Mijatović. „Maglaj, nažalost, nema uslove da organizuje turnir kakav organizuju sportski prijatelji u Žepču, ali našim druženjem moji prijatelji postaju i Brankovi, a Brankovi prijatelji su i naši. Širimo krug prijateljstava jer osim Lige veterana, odigramo prijateljske mečeve u Tesliću, Zenici, Kaknju....“, dodao je Nurudin Smajlagić. Žepčak Marko Tadić već nekoliko godina je član Saveza za sport i rekreaciju invalida Maglaj, a zbog svojih odličnih rezultata, posebno u stonom tenisu, bio je među nominovanim za najuspješnijeg sportistu-invalida općine Maglaj za 2021.godinu. Stonim tenisom, priča nam Marko, počeo se baviti 2005.godine, jer je tražio sport kojim bi se mogao baviti kao invalidna osoba, biti fizički i psihički jači, družiti se. „S obzirom na invalidnost, smatram da sam u stonom tenisu dosegao solidan nivo, posljednjih godina bio sam i državni prvak (pojedinačno i ekipno ZDK), drugi na KUP-u BiH, među najboljim na općinskim i kantonalnim takmičenjima. Družeći se na raznim takmičenjima niz godina sa Borivojem Miljkovićem, Edibom Šahmanom, Fikretom Smajlovićem, učlanio sam se u SSRI Maglaj i kao ekipa smo se predstavili na brojim takmičenjima i postizali odlične rezultate. Kroz sport i druženje, čovjek postaje bolji. Takva su i ova naša druženja Maglajlija i Žepčaka, evidentan je žar za stolom i želja za pobjedom, ali isto tako stisnemo i ruku onome koji bude bolji“, ispričao nam je Marko.

Stoni tenis je nekada u Maglaju bio jako popularan

Goran Buzejka, profesor sporta i tjelesnog odgoja iz Zavidovića, već nekoliko godina je član Stonoteniskog kluba „Žepče“. „Sve je nas ovdje spojila ljubav prema stonom tenisu, ali i prilika da se takmičimo i družimo. Lijepa su ova naša druženja“, priča nam Goran i nastavlja. „Nažalost, interes za stoni tenis među mladima nije toliko velik kao za ekipne sportove. Za uspjeh u stonom tenisu potreban je ozbiljan, dugogodišnji rad, jer uspjeh neće doći preko noći“. Karlo Matijević, rodom iz Globarice, u Maglaj je išao u školu. Stoni tenis je, prisjeća se, počeo igrati još kao mali dječak sa Ostojom Kopanjom. „Sjećam se godina kada je sportska dvorana u Maglaju bila puna djece, bilo je to od 1978. pa do 1983.godine. Dugo godina stoni tenis igrao sam i u Zavidovićima, a u Žepču sam 12 godina bio predsjednik kluba, a i trener. Sjećam se da smo jedne godine bile treći sa kadetima u BiH. Nažalost, izgubili smo djecu. Djeca hoće sa manje muke da postanu prvaci, a u stonom tenisu je 'čovjek na čovjeka' i odmah vidiš ko je bolji i jači. Nema rezultata preko noći, a mladi ne mogu toliko dugo čekati da dođu rezultati“, priča nam Karlo i dodaje da njemu sportska druženja Maglajlija i Žepčaka puno znače. Iako opterećen povredama, trudi se da igra koliko god više može, najviše u Ligi veterana. „Meni su ova naša druženja pravi odmor. I nemam neki drugi vid zabave. Generalno se slabo družimo, sa komšijama, sa prijateljima, vjerovatno je to vrijeme donijelo. Ovako se pobjegne od svih problema, ovdje su druženje, igra i far play na visokom nivou. Nema grubih kontakata, ovaj sport ljude činim plemenitim. Kroz sport smo stekli prijatelje za sva vremena“, poručio je Goran Buzejka na kraju razgovora.



“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".


N.Br./maglaj.net