Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Roman ''Deseta vrata pakla'' Rezaka Hukanovića promovisan u Maglaju (FOTO)

img

MORALNA I LJUDSKA OBAVEZA BILA JE PISATI O DEŠAVANJIMA U LOGORU SMRTI

Opća biblioteka Maglaj upriličila je promociju romana „Deseta vrata pakla“ Rezaka Hukanovića. Riječ je o autobiografskom romanu koji opisuje stradanja logoraša u logoru Omarska, u kojem je ovaj Prijedorčanin proveo šest mjeseci.

Prva dva mjeseca u logoru Omarska sa njim je bio i njegov šesnaestogodišnji sin, koji je kasnije pušten. „Tema o kojoj govorimo večeras je najbliža prošlost koju smo većinom svi osjetili, ali i dan danas osjećamo njene posljedice. Knjiga koju promovišemo, govori o stradanju i preživljavanju u logoru, a mnoge Maglajlije su to, nažalost, osjetile na svojoj koži. Vrijeme je da se podsjetimo na to vrijeme, da ne zaboravimo“, kazala je na početku promocije Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Promocija je bila prilika da Jasmina Hasanić, predsjednica Udruženja logoraša Maglaj i Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša BiH kažu nešto više o aktivnostima koje se vode u Udruženju i Savezu, statusu i problematici populacije logoraša a posebno potrebi donošenja Zakona o zaštiti žrtava ratne torture na nivou Federacije BiH.

Roman „Deseta vrata pakla“ prvo je objavljen u Norveškoj i na norveškom jeziku još 1993.godine, nekoliko godina kasnije i u Bosni i Hercegovini, a preveden je na engleski, talijanski, njemački i turski jezik. Rezak Hukanović u svome prvom romanu otvoreno je govori o zločinima i zločincima, navodeći njihova imena i prezimena o čemu je svjedočio u nekoliko navrata i pred Međunarodnim sudom u Hagu, ali i pred Sudom BiH. Predgovor za knjigu “Deseta vrata pakla” i to za njeno izdanje na engleskom jeziku, napisao je Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir, a isti je započeo rečenicama: “Dante nije bio upravu. Pakao se ne sastoji od devet vrata, nego od deset. Rezak Hukanović vas vodi do zadnjih, desetih vrata, najstravičnijih i užasno srceparajućih. I znamo gdje ćemo ih naći”, naisao Wiesel. Recenziju za bosansko izdanje napisao je akademik Abdulah Sidran. „Poštujući činjenicu da je u logoru Omarska ubijeno sedam stotina Ijudi, a on slučajno ostao živ, autor je svoju potresnu knjigu ispisao tako da je svjesno potiskivao vlastitu literarnu ambiciju i spisateljsku vještinu, težeći ka primarnom cilju: ostaviti za budućnost goli dokument, dakle svjedočanstvo, o konkretnim Ijudima u konkretnom vremenu i na konkretnome mjestu, i još važnije o neshvatljivoj Ijudskoj spremnosti na Zlo i čudesnoj Ijudskoj snazi da to zlo otrpi i izdrži“. „Ja sam se sam sebi zakleo da ću da pišem o dešavanjima u logoru smrti, bila je to moja moralna i ljudska obaveza. Ova knjiga je tek mali spomenik svim stradalnicima logora smrti, sagrađen od najtvrđeg mermera i ugrađen u moje srce“, kazao je na promociji Hukanović i dodao. „Ja večeras pričam pred ljudima koji su preživjeli sličnu sudbinu. Uvijek kažem da svako od nas u BiH ima svoju priču“. Rezak Hukanović je do romana „Deseta vrata pakla“ objavio šest knjiga poezije, a ovih dana biće objavljena i njegova nova zbirka, prva nakon 1982.godine. Osebujna je ličnost, ušao je i u Ginisovu knjigu rekordna nakon što je 45 sati, bez prestanka, recitovao poeziju, a malo je poznato da je tekstopisac velikog hita Halida Muslimovića – „Mene je učilo vrijeme.





N.Br./maglaj.net