Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Antifašisti iz Slovenije i Srbije u posjeti Maglaju

img

ANTIFAŠIZAM NIJE IDEOLOGIJA, ANTIFAŠIZAM JE NAČIN ŽIVOTA!

U subotu je na Igmanu obilježena 81. godišnjica Igmanskog marša, jednog od najvažnijih događaja Narodnooslobodilačke borbe u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Na Igmanu su se i ove godine okupili članovi antifašističkih udruženja iz regije, ali i članovi SABNOR-a Bosne i Hercegovine. Nakon što su prisustvovali obilježavanju Igmanskog marša, a prije povratka u Sloveniju i Srbiju, antifašisti AVNOJ-a Slovenije i Jugoslovenskog pokreta "Josip Broz Tito" posjetili su Maglaju gdje su im domaćini bili članovi Udruženja antifašista o boraca NOR-a Maglaj. Ovom susretu prisustvovali su i članovi Udruženja Josip Broz Tito Tešanj. Goste su domaćini dočekali na partizanskom spomen-groblju Čakalovac, koje je trajni podsjetnik na blizu 550 palih boraca NOR-a i civilnih žrtava fašističkog terora, gdje ih je sve pozdravio Azur Smajić, predsjednik Skupštine maglajskog Udruženja. „Trudimo se da onih koji trebaju da nas naslijede bude što više, da mogu da prenose one tekovine antifišizma koje decenijama njegujemo“, poručio je Smajić. Goste je pozdravio i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, koji je istakao da je na antifašistima velika odgovornost da prenose poruku mladima šta je antifašizam, koja je uloga antifašista i koja je vrijednost borbe protiv fašizma u svakom njegovom obliku. „Fašizam nije poražen, on samo čeka u kojem će obliku da se pojavi i u kojem dijelu svijeta. Zato je uloga svih nas da se borimo i sačuvamo mir i živote ljudi, da se nikada više nikome ne desi ono što se desilo nama u bliskoj prošlosti“, poručio je Mahmutagić.

Prijatelji iz Slovenije pomogli Maglaju nakon katastrofe 2014.godine

Franko Pleško, predsjednik Odbora AVNOJ-a Slovenija, prisjetio se 2014.godine i katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, Hrvatsku i Srbiju. Pomoć iz Slovenije prvo je stigla do Kraljeva, grada koji je 1941.godine primio je 8.000 Slovenaca koji su bili protjerani sa svojih ognjišta, a pomoć je upućivana i do Gunje, Željeznog Polja i Maglaja. „Kada sam danas prošao gradom, sjećanja su navrla, grad je bio uništen poplavom, vidio sam ljude koji nisu vidjeli izlaz iz katastrofe koja ih je zadesila. Mi nismo stranci, među svojim smo ljudima, zadovoljni smo što smo vam mogli pomoći nakon poplave, da imamo divne kontakte i trajno prijateljstvo“, poručio je Pleško.

Antifašizam ne poznaje ni vjeroispovijest, ni nacionalnost ni boju kože. Antifašizam nije ideologija, antifašizam je način života. Obilježili smo 81.godišnjicu Igmanskog marša. I Igmanski marš i Užička Republika, Sutjeska, Neretva, Kozara, Drvar i sve ostale velike bitke Drugog svjetskog rata na prostoru ex Jugoslavije su naši granični kamenovi preko kojih ne idemo. To su granični kamenovi koji nas dijele od fašista, da ima pokažemo da smo bolji i vrijedniji od njih. Oni ne vrijede ništa, a mi smo se izborili za svoju slobodu“, poručio je Boris Petković, generalni sekretar Pokreta Jugoslovenski centar Tito Beograd.

Gosti upoznali znamenitosti Maglaja

Admir Ahmetbegović, predsjednik Sekcije mladih Udruženja, upoznao je goste sa historijom Maglaja, njegovim vrijednim kulturno-historijskim i vjerskim objektima kako u Starom tako i u novom dijelu grada: Uzeirbegov konak, Stari grad, Tvrđavu, Kuršumliju, Čabrinu kafanu, biste narodnih heroja i proboraca, centralno spomen obilježje u Parku ljiljana, Opću biblioteku a prošetali su i Alejom platana. Druženje je nastavljeno zajedničkom kafom i dogovorom rukovodstava o zajedničkoj saradnji.




N.Br./maglaj.net