Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Erna Elčić prva tattoo majstorica na maglajskom području (FOTO)

img

BITI TATTOO MAJSTORICA TRAŽI KONSTANTNO UČENJE

U jesen prošle godine Erna Elčić (31) u porodičnoj kući u Liješnici kod Maglaja, otvorila je tatoo studio „Elyx“. Želja da bude tattoo majstorica rodila se nakon što se i sama prvi put tetovirala kod Ivane Vidmar u Banja Luci.

Privukla me prvo njena ljubaznost i to što je razbila moje predrasude o tetoviranju kako bolnoj metodi trajnog ukrašavanja tijela. Riječi 'vjera, nada, ljubav' su bile moja prva tetovaža. Sve tetovaže koje trenutno imam su mi na podlaktici lijeve ruke, ali planiram tetovirati cijelu ruku tzv. rukav. Bila sam oduševljena Ivaninim radom i počela sam da razmišljam da se i sama edukujem za tattoo majstoricu. Dobila sam veliku podršku supruga Melisa, brojnih prijatelja, a privuklo me i to što Maglaj nije imao tatoo studio“, rekla nam je Erna na početku razgovora.

Bilo je, priča nam, bojazni da li će uspjeti, ne samo zbog savladavanja tehnike nego i zbog sredine u kojoj živi, jer male sredine najčešće imaju predrasude prema tetoviranju. Za tetoviranje se školovala pa je tako u Ivanjici (Srbija), kod tattoo umjetnika Filipa Jelića odradila 180 radnih sati u tatoo studiju „Avantura“, položila sve ispite i dobila certifikat za bavljenje tatoom. „Bilo je i uspona i padova, to je 180 sati efektivnog rada, ali zapravo više od 400 sati učenja. Nije jednostavno, zahtjeva to i učenje o anatomiji kože, tkiva, da li su želje klijenata realne, ali imati i dara za crtanje jer često klijenti žele baš specifičnu tetovažu. Učila sam na vještačkoj koži, a Ivan je stalno pratio moj rad. Znao je i jednostavno poderati ono što sam tetovirala, ali sam mu sada zahvalna iako sam tada bila ljuta, tužna, a bilo je i suza. Učila sam na greškama, vidjela i sama kada mi ruka nije bila mirna. Sretna sam zbog prilike da učim kod njega, jer naučila sam sve što sam željela“, dodala je Erna.

Najviše se tetoviraju imena najdražih

Erna najviše klijenata ima iz Žepča te nešto iz Maglaja. Najčešće se tetoviraju imena djece, supružnika, mladića odnosno djevojke, a u zadnje vrijeme znak beskonačnosti. „Velike tetovaže su mi poseban izazov, jer se one rade u nekoliko tretmana u zavisnosti od dijela tijela. Prvo se rade konture, pa sijenčenje i bojenje. Prilikom tetoviranja specijalnom mašinicom koža se 'bocka' i boja prodire u prvi sloj kože. Tetovaža se nakon toga mora posebno njegovati, a higijena mora biti na visokom nivou. Najveća tetovaža koju sam do sada radila bila je slika Gospe, a uskoro me očekuje još jedan izazov. Klijenti su zadovoljni, ali uvijek skrenem pažnju da dobro paze šta tetoviraju jer to je ipak trajno. Može se tetovaža ukloniti laserom, ali i laser ostavlja tragove. Prilikom tetoviranja posebnu pažnju posvećujem higijeni, obavezni su nazuvci za cipele, zaštitne rukavice, a nakon svakog klijenta studio se kompletno dezinfikuje“, ispričala nam je. Iako na jednom zidu u njenom studiju stoji natpis – 'Mnogooo će da te boooli' to nije tako, tvrdi Erna i dodaje da postoje dijelovi tijela gdje je tetoviranje ipak nešto bolnije a to du područja koja imaju manje mišića: šake, stopala, laktovi i rebra. Tetoviranje je, kaže, nešto što se stalno uči.

Sve kolege tatoo majstore jako poštujem i cijenim njihov rad, tu je moja Ivana, koja mi je kao sestra, sarađujem i sa kolegom iz Matuzića“. Za opremanje studija uložila je 7.000 KM bez materijala. Mašinica je koštala 2.000 KM, jedna bočica boje je 40 KM a nabavlja ih isključivo sa američkog tržišta i one su licencirane, tu su igle za tetoviranje koje su jednokratne. „Za otvaranje studija dobila sam poticaj sa nivoa ZDK, sebi sam osigurala radno mjesto, a kako je studio registrovan i za neke djelatnosti kako što su manikir, pedikir i piercing, planiram i nova zapošljavanja“, priča nam Erna i nastavlja. „Najjefitnija tetovaža je 60 KM, ali uskoro će se naplaćivati po satu tetoviranja koji će koštati 100 KM. Na mašinici za tetoviranje postoji tajmer koji pokazuje vrijeme efektivnog rada. Tako rade i moje kolege, pa ću i ja“, najavila je Erna.

 

N.Br./maglaj.net