Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vlada ZDK uputila u skupštinsku proceduru odluke o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja

img

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednicama održanim ove sedmice dala saglasnost i u skupštinsku proceduru uputila prijedloge Odluka o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja za period 01.01. do 31.03. 2023. godine.

Odluke o privremenom finansiranju utvrdili su upravni odbori navedenih ustanova, na osnovu tromjesečnog prosjeka izvršenja u 2022. godini, a kako je pojasnila premijerka Amra Mehmedić, privremeno finansiranje je predloženo s obzirom da je krajem decembra Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela Odluku o privremenom finansiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar-mart 2023. godine.

- Na ovaj način osigurat će se finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta JU Služba za zapošljavanje, te neometano korištenje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima sa područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i stvaranja uslova za neometano funkcionisanje zdravstvenih ustanova kod kojih osigurana lica ostvaruju stvoja prava, a koja se finansiraju od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja. Dok traje privremeno finansiranje, ove ustanove će raditi na izradi godišnjih finansijskih planova, u saradnji s resornim ministarstvima, a u toku je i izrada Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu - rekla je premijerka Mehmedić.

Odlukom o privremenom finansiranju JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona utvrđeni su planirani prihodi u iznosu od 4.788.563,00 KM, a u istom iznosu u prvom tromjesečju predviđeni su i ukupni rashodi i izdaci.

Planirani prihodi i primici Zavoda zdravstvenog osiguranja utvrđeni su u iznosu od 54.322.105,00 KM, a u jednakom iznosu utvrđeni su rashodi i izdaci ove ustanove.

O predloženim odlukama o privremenom finansiranju izjasnit će se Skupština Zeničko-dobojskog kantona, koja je zakazana za srijedu, 11. januara.

 

Press služba ZDK