Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspjeh učenica Gimnazije ''Edhem Mulabdić'' Maglaj (FOTO)

img

LEJLA KADUŠIĆ OSVOJILA STUDIJSKO PUTOVANJE U ISTANBUL – AMRI BRADARIĆ DRUGA NAGRADA ZA SEVDALINKU

Krajem godine Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala je Prvo međunarodno nagradno takmičenje za učenike srednjih škola pod nazivom "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne". Pravo učešća su imali svi zainteresovani učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj i Srbiji, koji u školama imaju islamsku vjeronauku, a maglajsku Gimnaziju predstavljali su: Spahić Ahmed, Topovčić Emina, Kepić Haris, Halilović Mahir, Mujanović Vedad, Mujkanović Adina, Mejrić Lamija, Subašić Irma, Mustafić Jasmina, Bašić Selma i Kadušić Lejla, sa profesorom mentorom mr. Hekić Hikmetom. Za takmičenje koje je organizovano u Centru za islamsko obrazovanje mladih u Matuzićima prijavila su se 63 učenika za područje/lokaciju testiranja (Žepče, Zavidovići, Maglaj, Tešanj i Doboj), a na nivuo Muftijstva zeničkog prijavio se 181 učenik. Nakon ispravljanja testova od strane jedinstvene Komisije na nivou Rijaseta izvršeno je rangiranje učenika prema osvojenom broju bodova i dodijeljene su predviđene nagrade.

Učenica Gimnazije Lejla Kadušić je prema osvojenom broju bodova (97 od 100) bila prvoplasirana a osvojila je studijsko putovanje u Istanbul. „Čestitamo Lejli i svim našim učenicima na pokazanom znanju i postignutim rezultatima sa željom da im stečena znanja budu od koristi, a iskustva svakako ne manjka. Obzirom da je profesor Hekić Hikmet mentor i učenicima u Gimnaziji „Rizah Odžečkić“ u Zavidovićima, vrijedi spomenuti da su učenici dvije gimnazije najbolje rangirani (od 1. do 7. mjesta) sa najviše osvojenih bodova na lokaciji testiranja“, saopšteno je iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“.

Objavljeni i rezultati literarnog konkursa „Vuka Šeherović“ za najbolju sevdalinku u 2022. godini

Na Konkurs za najbolju sevdalinku, ili pjesmu koja svojom tematikom podsjeća na sevdalinku, prijavila su se 62 učesnika koji su ispunjavala uslove konkursa. U trideset pjesama koje ulaze u zajedničku zbirku nalaze se motivi neostvarene i zabranjene ljubavi, čežnje za dragim/om, tragičnim sudbinama lirskih subjekta, opisa kasabe, avlije, te rijeka i predjela Bosne i Hercegovine. Pjesme koje nisu ušle u ovaj izbor, svojom tematikom nisu odgovarale zakonitostima sevdalinke, ili pjesme koja podsjeća na sevdalinku. Riječ je o patriotskim pjesmama, pjesmama ekološkog karaktera, ili plagijatorskim stihovima, saopštili su organizatori. Sevdalinka „Ajka“ koju je napisala Amra Bradarić, učenica II 1 Gimnazije „Edhem Mulabdić“, osvojila je drugu nagradu. Selektorka ovogodišnjeg konkursa bila je Safija-Vehabović Parganlija, profesorica bhs jezika i književnosti i nastavnica harmonike i klavira. O Amrinoj sevdalinci napisala je:

Drugonagrađena pjesma „Ajka“ izražava divljenje lirskog subjekta prema lijepoj Ajki, te slavi ljepotu bosanske žene – ruse kose, divne noge bose… Ljubav je opjevana majstorski, te po formi zaista podsjeća na izvornu sevdalinku. Prisutna je i rima, te su strofe pisane u katrenima sa vezanim stihom. U predzadnjoj strofi lirski subjekt doziva majku kao čestu figuru u sevdalinkama, koja svojom mudrom, ali i nježnom stranom potvrđuje prisustvo ljubavi“.



N.Br./maglaj.net