Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U toku restauracija i konzervacija slika Salima Obralića (FOTO)

img

RESTAURIRANE SLIKE KRASIĆE NOVI HOTEL

Svi oni koji su u hotelu Galeb ispraćali stare i dočekivali nove godine, veselili se na Plavim i Večerima prijateljstva festivala „Studentsko ljeto“, slavili svadbe i praznike, dobro se sjećaju slika koje su krasile veliku salu. One su djelo Maglajlije Salima Obralića, akademskog grafičara i slikara, profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu i jednog od najistaknutijih savremenih bh. likovnih umjetnika. Nažalost, slike je načelo vrijeme, ratna dešavanja i katastrofalna poplava, neadekvatni uslovi u hotelu, pa im je bila potrebna restauracija i konzervacija. Investitori izgradnje novog hotela u Maglaju, Nesib Serhatlić i firma „Alu Wood Inžinjering“, žele da Obralićeve slike krase i novi objekat, pa su zahtjevne poslove spašavanja ovih slika povjerili ateljeu i galeriji „AB“, prof. mr. Admiri Bradarić, akademskoj likovnoj umjetnici i Ajli Alijagić, magistrici konzervacije i restauracije.

Radni dan traje i po 15 sati

Ono što se sa sigurnošću može reći da je slika većeg formata sa motivima starog dijela Maglaja nastala 1975.godine, dakle nakon Obralićevih postdiplomskih studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, dok je godina nastanka druge slike nepoznata. „Kada smo Ajla i ja tek vidjele slike, mislile smo da restauracija neće biti veliki problem. Ali, kada smo je stavile na stol, skinule ram i snimile stanje, shvatile smo da će ovo za nas biti veliki izazov. Na slikama se nataložila višedecenijska prljavština, oštećene su tokom rata, a slika manjih dimenzija posebno je oštećena tokom poplave, bila je nakvašena vodom, a blato, koje je ostalo na njoj, godinama ju je nagrizalo. Na većoj slici najveća oštećenja su nastala zbog neadekvatnog drevnog okvira“, rekla nam je prof. mr. Admira Bradarić, akademska likovna umjetnica i nastavila.



Intenzivno radimo već tri sedmice, radni dan traje od 9 sati pa do ponoći, uz kraće pauze. Pretpostavljamo da će nam trebati još barem tri sedmice. Ovakva restauracija zahtijeva veliku posvećenost, jer osjećamo veliku odgovornost prema prof. Obraliću, jednom od najvećih domaćih umjetnika. Slike na kojima radimo od srca je poklonio Maglaju, drago mi je da je investitor izgradnje novog hotela prepoznao njihovu vrijednost i što će one svoje mjesto naći i u objektu novog hotela“.

Inicijativa za izgradnju spomen-kuće Salima Obralića

Obralićeve slike nalaze se u privatnim kolekcijama Maglajlija, krase ustanove i udruženja u gradu, pa se mogu vidjeti u prostorijama Udruženja antifašista i boraca NOR-a, Biblioteci, Domu kulture „Edhem Mulabdić“, osnovnim školama, a među poznatijim je zidna slika rađena seiko tehnikom u Osnovnoj školi „Maglaj“ koja takođe zahtijeva posebnu restauraciju. Kako nam je ispričala naša sagovornica, prof.Obralić jako je volio Maglaj, ali se osjećao iznevjerenim u rodnom gradu, pa tako nije ni želio izložbu koju je željela postaviti u svojoj galeriji. „Nije zaslužio nepravdu koju je doživio u Maglaju. Trebali smo ga više poštovati i cijeniti. Žao mi je što svojevremeno nije prihvaćeno njegovo idejno rješenje skulptura u parku u centru Maglaja. Nadam se da ćemo ove greške barem koliko-toliko ispraviti, jer postoji inicijativa sa kojom se već složila nekolicina privatnih poduzetnika da se u Gornjoj mahali, izgradi spomen-kuća Salimu Obraliću, na mjestu gdje se nekada nalazila kuća njegovih roditelja. Tu bi svoje mjesto mogla imati i stalna postavka njegovih radova. Slična inicijativa postoji i za spomen-kuću književniku Edhemu Mulabdiću. Ukoliko se ove ideje realizuju, bićemo svi puno bogatiji“, dodala je na kraju razgovora prof. mr. Admira Bradarić, akademska likovna umjetnica.



 

N.Br./maglaj.net