Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Predstavljena monografija o Salimu Obraliću, jednom od najznačajnijih bh. umjetnika (FOTO)

img

Na promociji prve obimne i cjelovite studije o slikaru Salimu Obraliću koja se održala krajem oktobra u prepunoj sali Bošnjačkog instituta, učestvovali su profesori dr. Sulejman Bosto i dr. Dubravka Pozderac – Lejlić, potom autori prof. dr. Aida Abadžić Hodžić i emeritus prof. dr. Ibrahim Krzović, te u ime izdavača direktor Instituta prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović i kustos Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta mr. Ermin Lagumdžija.

Salim Obralić (1945 – 2018), čije je umjetničko stvaralaštvo obilježilo modernu likovnu scenu u Bosni i Hercegovini, jedan je od najistaknutijih savremenih bh. slikara koji je utisnuo pečat svog autentičnog izraza u bosanskohercegovačku likovnost druge polovine 20. i početka 21. stoljeća. Njegov umjetnički opus inspirisan je likovno-estetskim fenomenima i kulturnom slojevitošću Bosne i Hercegovine, istovremeno reflektirajući savremene umjetničke tendencije.

Riječ je o reprezentativnoj monografiji koja sadrži uvodni tekst Ibrahima Krzovića, autorske tekstove Ibrahima Krzovića i Aide Abadžić Hodžić, izbor oko 200 reprodukcija u boji (slika, grafika, crteža, skulptura), autorske tekstove prevedene na engleski jezik, izbor prilagođenih ranije objavljenih kritika od deset autora – historičara umjetnosti, dokumentarni dio koji uključuje biografiju, popis izložbi, bibliografiju, nagrade i priznanja, i na kraju kataloški dio. Urednica izdanja je Aida Abadžić Hodžić, dizajn i likovnu opremu potpisuje Asim Đelilović, autori reprodukcija su Dragana Antonić i Enis Logo.

Veliki doprinos izdanju je dala supruga slikara, gospođa Nermina Obralić, te stalni saradnici i uposlenici Bošnjačkog instituta. Monografija je dostupna kod izdavača, u knjižari Connectum u Sarajevu i putem distributera University Press, saopšteno je iz Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfikarpašić.





maglaj.net