Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju gostovao ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (FOTO)

img

IZVEDENE PREDSTAVE „PSIĆ BOJE NEBA“ I „UGASIMO SVJETLO“

U okviru projekta „Ljeto s pozorištem“ na sceni Doma kulture „Edhem Mulabdić“ izvedene su dvije pozorišne predstave, lutkarska predstava za djecu „Psić boje neba“ u režiji Darka Kovachovskog i predstava za odrasle „Ugasimo svjetlo“ u režiji Lajle Kaikčija, obje u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi „Psić boje neba“ uživalo je blizu 300 mališana iz maglajskih vrtića, kao i učenici Osnovne škole „Maglaj“ – Područna škola Bočinja i Osnovne škole „Mustafa Mulić“ iz Šija.

Drago mi je što su se i u Maglaju mogle pogledati dvije vrhunske predstave. Djeca su bila oduševljena predstavom 'Psić boje neba' i sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Sretni smo bili što su osim djece iz Maglaja, predstavu pogledali i učenici iz Osnovne škole 'Mustafa Mulić' Šije. Zadovoljan sam i posjetom predstavi za odrasle 'Ugasimo svjetlo', važan je kvalitet, a ne kvantitet. Ono što slijedi su redovne kino predstave, a u subotu i nedjelju publika će moći pogledati i novi film Pjera Žalice 'Praznik rada'“, kazao nam je Dragomir Dunđer, direktor Doma kulture „Edhem Mulabdić“.

Više pažnje posvetiti jedni drugima

Prisutne, istina malobrojne, nije ostavali ravnodušnim ni predstava „Ugasimo svjetlo“ koja je rađena prema tekstu bh autorice Lejle Kalamujić, a u režiji Lajle Kaikčije. Tekst je to o ljubavi, strasti i umiranju, kojeg su mastralno donijele glumice Faketa Salihbegović-Avdagić i Sabina Kulenović. Njima je bilo posebno drago što ih je publika u Maglaju dočekala toplo i aplauzima, kao i uvijek. „Sabina i ja se dobro poznajmo, volimo, dugo radimo zajedno i ovu predstavu smo uradile toplo, ljudski, sa jednim osvrtom na odnos dva bića, s kakvim se problemima susreću i šta se to dešava među četiri zida, a što je često skriveno. Tekst Lejle Kalamujić, napisan je izuzetno pitko, pa smo sa redateljicom Lajlom Kaikčija napravile predstavu koju rado igramo i gdje god dođemo, publika uvijek osjeća iskrenost u izrazu koji smo donijele na scenu. Nažalost, sve manje vremena imamo jedni za druge, i to što imamo vremenamo čini mi se da ga opet sami sebi uskraćujemo. I mi kroz ovu predstavu poručujemo koliko je važno vratiti povjerenje jednih u druge“, rekla nam je nakon predstave glumica Faketa Salihbegović-Avdagić.

Jako je važno iskreno razgovarati, slušati šta nam drugi kažu i imati razumijevanja. A rijetkost je to u životu, jer svi mi čak i u famalijarnim odnosima uvijek imamo nekih prešućivanja i tema koje se ne diraju. Mi svi trošimo riječi, ali rijetko kada razgovaramo. U predstavi dvije žene, od kojih jedna pred odlaskom iz života, žele da 'počiste' svoj teren, da vide gdje su i dokle došle sa svojom vezom. I onda dolazi i do razumijevanja i nerazumijevanja koji se vuku dugo u prošlost i nikako da se raščiste. Sa ovom predstavom gostovaćemo u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, to je ono što znamo sigurno, vjerujem da ćemo i u Maglaj ponovno doći sa nekom drugom predstavom“, dodala je glumica Sabina Kulenović.



N.Br./maglaj.net