Ponedeljak , 11. Dec, 2023

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Općina Maglaj: Isplaćena sredstva u okviru ''Programa poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu''

img

Danas su iz Budžeta Općine Maglaj, u okviru “Programa poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji Općine Maglaj za 2022. godinu”, isplaćena sredstva po osnovu osam, do sada završenih javnih poziva podrške poljoprivredne proizvodnje i sa maksimalnim koeficijentom 1,5.

Ovaj koeficijent se množi kod isplate poticaja za sve one koji su registrovani kao obrt, odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću u poljoprivredi ili se u toku godine odluče na registraciju obrta, odnosno društva sa ograničenom odgovornošću u poljoprivredi.

Sredstva su isplaćena po sljedećim javnim pozivima:

1. Plastenička i staklenička proizvodnja,

2. Uzgoj krastavca kornišona,

3. Proizvodnju bundeve za koštice,

4. Pčelarstvo (proizvodnja meda),

5. Peradarstvo (proizvodnja konzumnih jaja),

6. Uzgoj rasplodne stoke (ovce),

7. Proizvodnja aronije i borovnice,

8. Sufinansiranje projekata - programa iz oblasti poljoprivrede, edukativna putovanja i organizirani posjeti sajmovima.

Proizvodnja sirovog kravljeg mlijeka (0,10 KM/litru proizvedenog sirovog kravljeg mlijeka) po kvartalima - obračunava se i isplaćuje po dostavljenim tabelarnim prikazima registrovanih otkupljivača: ,,MI99“d.o.o Gradačac  i ''ZIM'' dd Zenica. U prva dva kvartala 2022.godine proizvodeno je 499.149 litra sirovog kravljeg mlijeka i iz Budžeta Općine Maglaj isplaćeno je 49.914,90 KM i to:

  • *u I kvartalu 2022.godine proizvedeno je 252.977 litara sirovog kravljeg mlijeka i isplaćeno je 25.297,70 KM sredstava poticaja, i
  • *u II kvartalu 2022.godine proizvedeno je 246.172 litara sirovog kravljeg mlijeka i isplaćeno je 24.617,20 KM sredstava poticaja.

Procjena je da će do kraja tekuće godine proizvodnja sirovog kravljeg mlijeka iznositi cca 500.000 litara mlijeka, za što su osigurana sredstva podrške u Budžetu Općine Maglaj u iznosu od 50.000 KM.

 

Obavještavamo da su tri javna poziva u toku i to:

  • *Proizvodnja kukuruza (silažni i merkantilni) za tov junadi, uzgoj svinja i tov brojlera,
  • *Proizvodnju jagodičastog voća (malina, kupina, jagoda i dr.),
  • *Proizvodnju gljiva šampinjona i bukovača.

 

Isplata sredstava podrške izvršit će se po okončanju javnih poziva, a u skladu sa "Programom poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji Općine Maglaj za 2022. godinu".(maglaj.ba)