Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I članice Udruženja ''Snaga žene'' Maglaj uključile se u kampanju ''Race for the cure'': U Sarajevu se slavio život! (FOTO)

img

U nedjelju je u Sarajevu održana 15. po redu trka/šetnja za ozdravljenje "Race for the cure". Ove godine registrovalo se 8.000 građana i 858 sponzora timova okupljenih u 215 ekipa, a prikupljeno je rekordnih 115.000 KM. Među udruženjima koja okupljaju žene oboljele i liječene od karcinoma dojke iz Tuzle, Sarajeva, Zenice, Livna, Mostara, Banja Luke, Goražda, Kiseljaka, Bugojna, Jajca, Bihaća, Brčkog, Zavidovića, Širokog Brijega, Orašja, Hadžića, Kaknja, Cazina, Gradačca, Gračanice, Bosanske Krupe, podršku projektu svojim prisustvom dalo je 30 članica Udruženja „Snaga žene“ Maglaj. Sve one koji su se okupili povodom ove kampanje, pozdravila je Benjamin Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Kako su saopštili organizatori, sva sredstva prikupljena od registracija će se koristiti za podjelu paketića prve pomoći svakoj novooperisanoj ženi u BiH, organizaciju besplatnih mamografskih pregleda za socijalno ugroženu populaciju, psihosocijalnu pomoć oboljelim ženama i edukaciju građana o ovoj bolesti. Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih preventivnih pregleda.

U Sarajevu se slavio život, vježbalo se, plesama zumba, trčalo se i šetalo, održane su dječija trka i trka za rekreativce. U ovoj utrci učestvovale su i trku istrčale Melisa Kapić i Dijana Valjevac. Šetnju na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana predvodile su žene u roza majicama heroine koje su preživjele karcinom dojke. U zabavnom dijelu programa nastupio je Berin Buturović. Najavljeno je i otvaranje prvog Think Pink Centra – Centra za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke i prevenciju ove bolesti, čemu je podršku dala Općina Stari Grad, a ova ustanova – prva u BiH, pružaće usluge kako ženama Kantona Sarajevo tako cijele zemlje koje su se suočile sa rakom dojke.



N.Br./maglaj.net