Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Svečanom akademijom obilježen 18. septembar Dan općine Maglaj (FOTO)

img

PRIZNANJE „ZAHVALNICA MAGLAJA“ DOBILO UDRUŽENJE GRAĐANA „FOJNIČANI“

U povodu obilježavanja 18. septembra, Dana Općine Maglaj, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća sa svečanom akademijom kojoj su prisustvovali i brojni gosti, predstavnici društveno-političkog i vjerskog života općine.

U ime Općinskog vijeća Maglaj, prisutnima se obratila Aida Bašić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća. „Iskreno se zahvaljujem svima na saradnji predhodnih godina, a posebno na doprinosu u radu vijeća koji je rezulturao brojnim riješenim pitanjima, važnim za našu općinu i razvoj lokalne zajednice na čemu smo zajedno neprekidno radili“, kazala je dopredsjedavajuća Bašić i dodala.

Nastojimo podizati svijest mladih o jačanju njihove uloge na lokalnom nivou. Podržavali smo i podržavaćemo daljnje projekte mladih ljudi. Važno je imati jasnu misiju i cilj za realizaciju, a mi smo tu da to podržimo“. Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, je čestitajući svima Dan općine, rekao da je Maglaj danas prelijep grad, grad dobrih ljudi, grad koji se posljednjih godina razvija u svakom pogledu. „Maglaj se ponosi svojom prošlošću, ali i sadašnjicom. Hvala svim dobrim ljudima, Maglajlijama i onima koji su Maglaj smatrali svojim, i ugrađivali svoj život u naš grad. Imamo priliku da im se zahvalimo od srca za sve što su uradili za naš grad i nas koji smo danas tu. Mnogi je poznatih Maglajlija koji su svojim radom promovisali naš Maglaj, ali prilika je ovo da se zahvalimo i onima koji su ostavili svoje domove, rodbinu i prijatelje, i došli dati svoj doprinos u razvoju našeg grada u bilo kojoj sferi života“, dodao je načelnik Mahmutagić.

„I dalje ćemo pronositi lijepu sliku o Maglaju“

U povodu Dana općine, dodjeljena je Zahvalnica Maglaja, koja se dodjeljuje u znak zahvalnosti i odavanje priznanja za konkretan uspjeh i poduhvat neprofitnim ustanovama, organizacijama i udruženja građana. Zahvalnicu Maglaja ove godine dobilo je Udruženje građana „Fojničani“, osnovano 2014.godine, kao odgovor na sve izazove sa kojima se i ovo područje suočilo nakon katastrofalnih poplava. Krenuli sa projektima obnove stambenog fonda i infrastrukturnim projektima, a svojim aktivnostima privukli su veliki broj donatora u MZ Bradići i općinu Maglaj. Udruženje „Fojničani“ daje svoj puni doprinost na zaštiti okoliša i prirode, izgradnji mira i pomirenja, afirmiše volonterizam, brigu za mlade, unapređenje infrastrukture, osnažuje aktivnosti žena, jača inkluziju na području općine Maglaj, Žepče i Zavidovići ali i šire u regionu Zeničko-dobojskog kantona. Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, Zahvalnicu Maglaja uručio je Davoru Šupukoviću, sekretaru Udruženja „Fojničani“. Zahvaljući se na priznanju Šupuković je kazao: „Čestitke gradu Maglaju na još jednom rođendanu i hvala svima koji su nas nominirali za ovo prizanje. Hvala svima koji nam pomažu da ostvarimo ove rezultate jer mi sami ovo ne bi mogli postići bez podrške svih vas, bez podrške donatora koji vjeruju u naše projekte. Mi se nadamo da ćemo ovo priznanje opravdati u godinama pred nama, da ćemo pronositi lijepu sliku o Maglaju, ne samo za nas koji smo tu danas, nego i za buduće generacije“.

Na svečanoj akademiji mladi Maglaja uručili su i simboličan poklon načelniku Mahmutagiću, sliku volontera koji su pomogli organizaciju 50. Studentskog ljeta.

Položeno cvijeće na spomen obilježja

U programu akademije učestvovao je prof.Benjamin Hasanić i članovi malog hor Paralelne osnovne muzičke škole Maglaj sa svojim profesoricama i profesorima.

Prije početka svečane akademije u povodu Dana općine, položeno je cvijeće na centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana te biste narodnih heroja Sulejmana Omerovića-Cara i Petra Dokića i prvoborca Ibrišima Obralića. Tokom dana položeno je cvijeće i na ostala spomen obilježja na području općine Maglaj.





N.Br./maglaj.net