Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Osigurana ulaganja u rekonstrukciju i opremanje sportskih objekata

img

Federalno ministarvo kulture i sporta osiguralo sredstva za realizaciju četiri projekta

Među 90 programa i projekata koji će se sufinansirati iz budžeta Federacije BiH u 2022.godini putem „Transfera za sport od značaja za Federaciju“ – Sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata, su i projekti Košarkaškog kluba „Maglaj“, Odbojkaškog kluba „Maglaj“, Nogometnog kluba „Natron“ te projekat Društva pedagoga fizičke kulture Maglaj.

Konkretno, Odbojkaškom klubu „Maglaj“ odobreno je 8.000 KM za treću fazu radova na terenu za odbojku na pijesku. „Drago mi je što je Federalno ministarstvo kulture i sporta prepoznalo naš rad, uspješno realizovane predhodne dvije faze za koje nam je odobreno 7.000, odnosno 4.000 KM. Odobrenih 8.000 KM biće sasvim dovoljno sredstava da se završe svi radovi predviđeni projektom. U ovoj fazi planirana je izgradnja tribina koje će, najvjerovatnije biti pokretne, te završetak radova na svlačionicama, toaletima i tuš kabinama. Dio radova finansirali smo vlastitim sredstvima, a za ostatak finih radova iskoristićemo odobrena sredstva. Planiramo postaviti bojler, keramiku i ostalo. Moram reći da je u posljednje vrijeme došlo do znatnog porasta cijena građevinskog materijala, pa su nam pomogli i naši sponzori. Zahvaljujući sredstvima općine Maglaj urađena je rasvjeta pa je teren tokom cijelog ljeta bio u funkciji i u noćnim satima. Završetkom treće faze, Maglaj će dobiti reprezentativan objekat za odbojku na pijesku, a zajedno sa sportskom dvoranom, kojoj predstoji sanacija predulaza i novim gradskim parkom, ovaj dio grada imaće još ljepši izgled. Procjenjujemo da će u cijeli projekat izgradnje terena za odbojku na pijesku biti uloženo nešto više od 30.000 KM, što odobrenih sredstva, sponzora, donacija građevinskog materijala itd. Iskreno hvala svima koji su pomogli da dobijemo teren za odbojku na pijesku koji se koristi i u rekreativne svrhe ali i za odigravanje turnira 'Jasenko Softić'“, kazao nam je u razgovoru Irfan Suljaković, predsjednik Upravnog odbora Odbojkaškog kluba „Maglaj“.

Isti iznos, 8.000 KM, odobren je i Društvu pedagoga fizičke kulture Maglaj za projekat uređenja školske sale „Prve osnovne škole Maglaj“, koja se osim za nastavu tjelesnog odgoja koristi i za treninge nekoliko sportskih klubova. Kako nam je rekao Suljaković, osjetila se potreba za daljnjim ulaganjima u sportsku salu koja je obnovljena nakon poplava 2014.godine. „Uz pomoć firme 'Zanati' vlasnika Brace Bradarića urađen je projekat vrijedan 30.000 KM koji obuhvata zamjenu stolarije na objektu školske sale, sanaciju zidova i južnog predulaza. Sve bi se radilo u fazama, a odobrena sredstva Federalnog ministarstva kulture i sporta iskoristili bi za prvu fazu i sanaciju predulaza, a ako uspijemo osigurati sponzora, voljeli bi i eventulano mrežama zaštititi zidove sale. Nadamo se da bi se u ovaj projekat moglo uključiti Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, općina Maglaj, naši sponzori i donatori. Nešto ranije, zahvaljujući projektu Košarkaškog kluba 'Maglaj' zamijenjeni su reflektori u sali, a daljnjom rekonstrukcijom stekli bi se puno bolji uslovi i za nastavu tjelesnog odgoja ali i treninge mladih sportista i sportistkinja našega grada. Iduće godine takođe planiramo kandidovati projekat nastavka radova Federalnom ministarstvu kulture i sporta“, dodao je Suljaković.

U narednim danima predstavljamo projekte Košarkaškog kluba „Maglaj“ i Nogometnog kluba „Natron“.


maglaj.net