Petak , 02. Jun, 2023

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ministrica Sinanović posjetila MZ Radojčići

img

Novoizabrani vijećnici MZ Radojčići, na čelu sa predsjednikom Marinkom Kelavićem, uradili su projekt pod nazivom „Sanacija putne infrastrukture u MZ Radojčići“ u namjeri da riješe bar dio putne infrastrukture u ovoj, vrlo razuđenoj i povratničkoj Mjesnoj zajednici koju čine naseljena mjesta: Strupina, Galovac i Radojčići.

Ukupna vrijednost cijelog projekta je oko 42.000 KM, a prvu i vrlo značajnu podršu ovom projektu, u iznosu od 25.000 KM, dalo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Vlade ZDK. Na poziv vijećnika MZ Radojčići, ovaj dio općine Maglaj posjetila je i resorna ministrica Azra Sinanović, te zajedno sa predstavnicima mjesne zajednice, obišla dio putnih pravaca koji su bili obuhvaćeni ovim dijelom projekta. Zahvaljujući sredstvima iskopano je i očišćeno preko 3.000 metara kanala, nabavljeno je 70-ak betonskih cijevi i postavljeno je desetak novih propusta na putevima te nasuto preko 500 m3 nasipa. Sanirano je blizu 10 kilometara makadamskih puteva na prostoru Mjesne zajednice ali i dijelova drugih mjesnih zajednica koje koriste iste putne pravce.

Predstavnici MZ Radojčići nisu krili svoje zadovoljstvo ovom podrškom, a za završetak cijelog projekta očekuju financijsku pomoć i od Općine Maglaj te drugih nivoa vlasti jer dosadašnji radovi iznose preko 35.000 KM. Pored vrlo vidljive i mjerljive materijalne podrške ovom projektu za mnoge mještane MZ Radojčići još je značajniji doprinos zajedništvu ovih ljudi i vraćanju međunacionalnog povjerenja kod hrvatskog, srpskog i bošnjačkog stanovništva koji žive u ovoj Mjesnoj zajednici.

Proaktivni vijećnici MZ “Radojčići“, uz pripremu dokumentacije za izgradnju javne rasvjete u Strupini, već pripremaju nove projektne prijedloge za 2023. godinu, a dio njih se odnosi i na zajedničke, infrastrukturne objekte koje imaju sa susjednim mjesnim zajednicama Liješnica (Maglaj) i Čusto Brdo (Žepče) čiji su predsjednici, Fahir Salkić i Ilija Vrbičić, bili i u Radojčićima na zajedničkom sastanku sa ministricom Sinanović, očekujući pozitivne reakcije i od općinskih struktura vlasti iz Maglaja i Žepča, informisali su iz MZ Radojčići.N.Br./maglaj.net