Nedjelja , 01. Oct, 2023

SPORTSKA DEŠAVANJA

Razgovarali smo sa sa bh. reprezentativcem Senjaminom Burićem

img

U MAGLAJU SE NAJBOLJE ODMORIM

Jedino se u Maglaju zaista odmorim. Vrijeme koje imam izmedju kraja stare i početka nove sezone iskoristimo da porodično odemo na more, posjetimo Sonjine i dođemo u Maglaj. Uživam, ovdje mi je najljepše kada sam na odmoru“, rekao nam je na početku razgovora pivot bh reprezentacije i danskog Skjerna, Senjamin Burić (32). Na zakazani razgovor, Senjamin je došao sa sinom Ianom (5), kojeg su roditelji već upisali na rukomet, gimnastiku i nogomet. Znajući da mu je amidža Benjamin jedan od najboljih svjetskih golmana, djed po majci legendarni rukometni golman Mirko Bašić, a otac Senjamin vrhunski pivot, možda bi se i Ian jednoga dana mogao naći u svijetu rukometa. „Igrali smo se na terenu kod M-ova, vodim ga sa sobom na trenige u dvoranu i naravno da sam mu pokazao gdje sam počeo igrati rukomet. O tome čime će se baviti u budućnosti uopšte ne razmišljam, meni je najvažnije da on podjednako uživa i u rukometu, nogometu i gimnastici, samo neka se bavi sportom. Izgradiće zdrave navike, a sport čovjeka uči svemu dobrome u životu. Meni je to važnije nego da bude profesionalni sportaš“, dodao je Senjamin.

Zaslužili smo plasman na EURO 2024

Bh rukometna reprezentacija po treći put će učestovati na Evropskom prvenstvu koje se od 10.do 28.januara održava u nekoliko njemačkih gradova. Rukometni Zmajevi su u grupi sa Švedskom, Holandijom i Gruzijom. „Sretan sam što ćemo se naći na Evropskom. Nakon početka kvalifikacija i prve dvije utakmice, do kraja je bilo fantastično, pobijedili smo u naredna četiri meča, možda i bolje selekcije od nas – Sloveniju i Crnu Goru. Istina je da sam u susretu sa reprezentacijom Slovenije nastupio povrijeđen, iamo sam problem sa zglobom lijeve rukome, odlomila se jadna kost i igrao sam sa jakim bandažama. Iz kluba su me zamolili da izaberem jednu od dvije utakmice koje je reprezentacija trebala odigrati – Slovenija ili Crna Gora, pa sam u dogovoru sa čelnicima reprezentacije odabrao meč sa Slovenijom jer smo nakon ovog meča i matematički obezbijedili plasman na EURO. Grupa je takva kakva jeste, vidjećemo šta će biti. Krajem oktobra, odnosno početkom novembra imamo ciklus priprema, biće vremena za analizu šta smo uradili tokom kvalifikacija ali i da analiziramo protivnike za EURO. Da li će biti i nekih utakmica, saznaćemo naknadno ali mislim da ćemo biti spremni za januar naredne godine“, optimistično je najavio Senjamin i dodao.

Drago mi je da je trener i stručnjak kakav je Irfan Smajlagić došao u reprezentaciju, posebno ako se zna sa kakvim se sve problemima susrećemo. Drago mi je da su startala i okupljanja mlađih selekcija, pa se nadam boljim danima za bh rukomet“.

U Danskoj mi je fantastično

Pored nastupa za klub u kojem je ponikao – RK Maglaj, u svojoj uspješnoj i bogatoj karijeri Senjamin Burić je po tri sezone proveo u Izviđaču, Gorenju i Nantu, dvije u PPD Zagreb, u danskom Skjern Handbold je već dvije sezone a potpisao je ugovor do 2025.godine. U Skjernu je zamijenio legendarnog Bjartea Mirhola. „Stijena tima na obje strane. Odličan momak i drago nam je da ćemo njegove kvalitete koristiti do 2025.godine“, objavljno je iz ovog danskog rukometnog kluba.

Danska je država od oko 5,5 miliona stanovnika, a imaju više od 100 hiljada registrovanih rukometaša – to dovoljno govori koliko je ovaj sport popularan u zemlji. Meni je u Danskoj zaista odlično jer to je prava zemlja ako imate porodicu, živimo u malom gradu sa oko 7.000 stanovnika. Manji je do Maglaja. Država je odlično socijalno uređena, a i bezbjednost je na visokom nivou. Imam puno više vremena za porodicu, dok u ranijim klubovima to nije bio slučaj. U Skjernu se trenira jednom dnevnom i zaista sam puno više sa Sonjom, Ianom i Unom. A što se tiče rukometa, danaska liga je među najjačim u Evropi, tu igra puno odličnih, mladih rukometaša Norvežana, Danaca, Šveđana i Islanđana, malo je igrača sa područja Balkana. Jaka liga i igra se strašno dobar rukomet. Mene je ekipa odlično prihvatila i brzo sam se uklopio. U klubu je sve posloženo kako treba, organizacija fantastična i nema pristiska – tvoje je samo da razmišljaš o treningu i da utakmicu dobro odigraš. Koliko mi je dobro u Skjernu govori i to da sam poslije samo šest mjeseci produžio ugovor do 2025.godine. Grad živi rukomet. Koliko vole klub govori i to da imaju više od 1.300 prodatih godišnjih karti, a kapacitet dvorane je 3.000 navijača“, dodao je u razgovoru.

Minutažom i učinkom u Skjernu izuzetno je zadovoljan, a posljednja četiri mjeseca igrao je sam jer se povrijedio kolega pivot. Sa Skjernom je igrao Evropsku ligu, došli su do osminefinala a zaustavljeni su od ekipe Füchse Berlin. „Igramo Ligu Evrope i naredne godine, vidim da je i Izviđač izborio učešće, baš bi bilo dobro sastati se s njima“, rekao je kroz smijeh i nastavio. „Šalu na stranu, fantastičan je uspjeh za bh rukomet da će jedan klub direktno igrati Ligu Evrope, dok će neke velike ekipe morati igrati kvalifikacije“.

Skjern sezonu završio na četvrtom mjestu

Najjača danska rukometna liga broji 14 klubova, a nakon završetka ligaških susreta igra se play off u kojem je osam ekipa podijeljenih u dvije grupe. „Mi smo play off završili na četvrtom mjestu, kao i regularni dio prvenstva, što nam je i bio cilj. U polufinalu smo poraženi od GOG-a – prvaka Danske. Što je najvažnije Ligu Evrope igramo i naredne sezone, što je izuzetno važno za imidž kluba. O budućnosti ne razmišljam baš puno, znam da sam u Skjernu do 2025.godine, zadovoljan sam i ja a i porodica. Već ulazim u godine, kada završim ugovor imaću 35, nisam više za neka velika mijenjanja i 'seliti' porodicu. Volio bih karijeru završiti u Danskoj, a šta će biti dalje, vidjećemo. Život sportista je počesto nepredvidiv. Planova ima, a sada samo zdravlja i bez povreda“, rekao nam je Senjamin Burić na kraju razgovora.

 

N.Br./maglaj.net