Petak , 19. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Maglaj bio domaćin rukometnom turniru za veterane (FOTO)

img

TURNIR OSVOJILA EKIPA VRK SARAJEVO

Turnir u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine bio je povod za još jedno druženje ali i odmjeravanje snaga sportskih prijatelja, rukometnih veterana iz Maglaja, Sarajeva i Goražda. Publika, istina malobrojna, mogla je uživati u lijepim golovima i atraktivnim akcijama nekada aktivnih rukometaša i reprezentativaca. Tokom turnira odigrana su tri susreta. VRK Goražde pobijedio je ekipu domaćina – VRK Maglaj 12:11, u drugom je VRK Sarajevo bilo bolje od domaćina 15:10, a u trećem meču, koji je odlučivao o pobjedniku turnira, Sarajlije su savladale Goraždane 16:9.

Trima ekipama dodijeljene su nagrade, a proglašeni su i najbolji pojedinci turnira. Najefikasniji strijelac bio je Dragan Malešević (VRK Sarajevo), najbolji golman Nazif Homoraš (VRK Goražde) dok je za najboljeg igrača turnira proglašen Emir Šahinović (VRK Goražde). Nagrade su im uručili nekadašnji igrači maglajskog rukometnog kluba Vladimir Maršiček, Ferid Husagić i Senad Ćatić.





Sastajemo se da se družimo!

Turniri veterana su prilika da se sjetimo dana kada smo se aktivno bavili rukometom i kada smo bili sportski rivali na terenu, posebno u naše vrijeme kada je rukomet bio bio više 'muški' sport nego danas. Danas se sastajemo više da se družimo, a u drugom planu je rezultat. Mada, kada se nađemo na terenu, vrate se stare strasti. Najbitniji je onaj dio nakon turnira – zajedničko druženje i evociranje uspomena“, kazao nam je Denis Čamo, član VRK Sarajevo i najavio turnir koji se organizuju u martu i kojem će Sarajevo biti domaćin. Očekuje se učešće 30-tak ekipa veterana i veteranki iz BiH ali i zemalja regiona.

Cilj nam je bio da i mi, u Maglaju, damo svoj doprinos u obilježavanju Dana nezavisnosti BiH organizacijom rukometnog turnira za veterane. Sretni smo što smo imali priliku u našem gradu ugostiti svoje sportske prijatelje iz Goražda i Sarajeva, jer smo i mi učestvovali na turnirima koje su i oni organizovali. Rukomet je, uslovno rečeno, u drugom planu, u prvom je druženje i da pokažemo da nas još puno toga veže iako se više ne bavimo aktivno rukometom, a uvijek se sjetimo i nekih utakmica koje smo odigrali“, dodao je Azur Ćušković, član VRK Maglaj. „Imamo volje, želje i znanja o rukometu koje nikada neće iščeznuti. Dosta je ovdje igrača koji su bili i rivali na terenu ali i onih koji su bili saigrači. Imali smo priliku opet da se sastanemo i odigrano nekoliko utakmica, obilježimo Dan nezavisnosti jedine nam domovine ali i družimo“, ispričao nam je Kemal Šovšić, član VRK Goražde. Sa tribina maglajske sportske dvorane, turnir su pratile i legende rukometa Mahmut Mašo Obralić, Ševal Mulalić, Vladimir Maršiček koji je o turniru rekao: “Lijepo je vidjeti stare sportske prijatelje, nekadašnje saigrače, iako su ovo puno mlađi rukometaši od moje generacije. Ovo je i druženje, podsjećanje na godine aktivnog bavljenja rukometom. Vidjeli smo i atraktivne poteze, njihovo zalaganje, želju i borbu na terenu“. Sportski prijatelji boravak u Maglaju okončali su zajedničkim druženjem u Planinarskom domu na Ošvama.

 

N.Br./maglaj.net