Četvrtak , 28. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Uspješna sezona za SKOSI i OSK Maglaj (FOTO)

img

PREDNOST DALI RADU SA OMLADINSKIM KATEGORIJAMA

Članovi i članice Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom (SKOSI) Maglaj i Omladinskog streljačkog kluba (OSK) Maglaj, koji je osnovan početkom 2022., kao i njihovi treneri, zadovoljni ispraćaju ovu kalendarsku godinu. Nedavno su u Kaknju dodijeljene nagrade i priznanja najboljim u Kantonalnoj ligi – serijska i standard puška te Prvenstva Zeničko-dobojskog kantona.

Klupske prostorije pune priznanja i pehara

Omladinski streljački klub Maglaj, koji trenutno broji 30-tak članova, ekipno je bio najbolji u Kantonalnoj ligi – serijska vazdušna puška, a najbolja je bila i Zumra Gušo u kategoriji seniorki. Imad Hrnjičić osvojio je drugo mjesto u Kantonalnoj ligi (serijska vazdušna puška), treće mjesto osvojio je sa standard oružjem, dok je Mahir Rešidović bio treći u Ligi – disciplina serijska vazdušna puška. Dobrim rezultatima može se pohvaliti i Sara Hasanić sa dva četvrta mjesta osvojena na KUP-u u povodu Dana državnosti BiH u Visokom te Target KUP-u u Travniku, dok je peta bila u Kantonalnoj ligi – serijska vazdušna puška. Kada su u pitanju ekipini rezultati u Kantonalnoj ligi i Prvenstvu ZDK muškarci su bili drugi (standard i serijska vazdušna puška), kadeti su bili peti i u Kantonalnoj ligi i Prvenstvu ZDK. Za dobrim rezultatima ne zaostaji ni članovi SKOSI Maglaj. Zumra Gušo bila je druga u Premijer ligi BiH, treća ekipno, dok je druga bila na KUP-u BiH, Državnom prvenstvu i Prvenstvu ZDK. Senad Mujanović u SH 1 bio je najbolji na Prvenstvu ZDK kao i na turniru u Zavidovićima, dok su seniori SKOSI Maglaj ekipno bili treći. Izudin Husanović, iskusni strijelac, predsjednik SKOSI i dopredsjednik OSK, bazirao se na organizacione potrebe klubova i rad sa mladima. „Samo radi učešća na Državnom prvenstvu morali smo osnovati Omladinski streljački klub da bi se i naša djeca mogla takmičiti iako smo imali omladinsku sekciju u okviru SKOSI. Posljednja proglašenja rezultat su rada tokom čitave godine, jer za nas nema pauze. Naši članovi su stalno u trenažnom procesu, a prva takmičenja su već u martu mjesecu i traju sve do sredine decembra. Treneri predano i kontinuirano rade sa članovima i članicama a plod takvog rada su dobri rezultati. Svi odvajaju svoje sklobodno vrijeme, mi i oni, vodimo ih na takmičenja privatnim vozilima, pazimo na njih kao na svoju djecu“, kaže Husanović i nastavlja. „Plan nam je nastaviti sa ovako dobrim rezultatima, koje maglajski strijelci postižu još od 1994.godine. Kroz sve ove godine nabavljali smo oružje za serijski i standard program. Imamo četiri standard puške sa kojima djeca treniraju. Naredne godine u planu je ozbiljni rad omladinaca sa standard oružjem. Problem su nam silne kotizacije koje moramo plaćati, a tu si i putni troškovi, municija, mete, ali svi daju svoj maksimum pa tako i opstajemo“.

Dječaci i djevojčice pokazuju interes za streljaštvo

Imad Hrnjičić na čelu je Omladinskog streljačkog kluba „Maglaj“. Sretan je što su dječaci i djevojčice zainteresovani za bavljenje streljaštvom. „Takmičenja je bilo, a izuzetno dobre rezultate postižu kadeti, a imamo i ekipu kadetkinja s kojima smo prezadovoljni. Kada su u pitanju moji rezultati, onakvi su koliko sam trenirao. Zadovoljan sam drugim mjestom“, ispričao nam je Imad.

I Zumra Gušo zadovoljna je svojim rezultatima, ali više je uz članove OSK i treniranje za međunarodni program. „Za međunarodni program potrebna nam je oprema za djecu koja je jako skupa i mi je ne možemo nabaviti u BiH nego samo u Sloveniji, da bi se mogli takmičiti sa standard oružjem. Imamo tri izuzetno talentovane kadetkinje Saru Hasanić, Džejlu Suljaković i Aminu Suljaković koje bi mogle ozbiljno trenirati za međunarodni program. Bilo bi nam drago kada bi imali podršku, kotizacije za takmičenja su visoke, oprema je skupa“, priča nam Zumra i nastavlja. „Zadovoljna sam svojim ličnim rezultatima, ali uvijek može bolje. Na treninzima se ipak više posvećujem mladim članovima“. Senad Mujanović, član SKOSI Maglaj, svoje iskustvo takođe prenosi na mlade. „Djeca su redovna na trenizima, zainteresovana su za streljaštvo, a uz kvalitetan rad dođu i rezultati“, kaže Senad. Sara Hasanić streljaštvom se bavi godinu i po dana. Krenula je uz starijeg brata, ali on se prestao baviti streljaštvom a ona je ostala u klubu. „Uživam na treninzima i takmičenjima, imamo dobre trenere koji su nam velika podrška. A dobri rezultati su mi motiv više da nastavi se baviti streljaštvom, imam i više samopuzdanja. Standard oružje će mi biti novi izazov“, ispričača nam je Sara.





N.Br./maglaj.net