Petak , 18. Oct, 2024

KULTURA - CULTURE

Maglaj Spirit Weekend: Predstojeći vikend u znaku dobrih filmova, muzike i okupljanja mladih iz šest zemalja regiona (FOTO)

img

MAGLAJ SPIRIT WEEKEND ODRŽAVA SE POD SLOGANOM 'GLOWING TOGETHER' 

Posljednjeg vikenda u julu mjesecu očekuje nas treće izdanje Maglaj Spirit Weekenda. Nema sumnje da će stotine mladih, ali i onih nešto starijih, uživati uz filmske projekcije i nastupe DJ-eva na maglajskoj Gradini. Na festival dolaze mladih iz šest zemalja regiona i brojne delegacije EU. Kao što je poznato, organizatori Festivala su Udruženje mladih „DictumFactum“, koje ove godine obilježava 10 godina uspješnog djelovanja i Adi Softić, predsjednik Udruženja i evropski omladinski ambasador za kulturu Zapadnog Balkana, uz podršku Evropske Unije, Mladih Evropskih Ambasadora i kampanje Culture Connects. Generalni pokrovitelj festivala je Općina Maglaj, uz pertnerske zajednice: Općinu Žepče i Grad Doboj dok su partneri festivala kompanija Natron-Hayat d.o.o. i SCCA/pro.ba. „Mogu reći da smo mi spremni za ono što nas očekuje od 26. do 28.jula. Program je bio u pripremi još od marta, želimo publici pružiti ono najbolje i naslove koji nisu prikazani u kinima. Istina, ove godine desilo nam se to da ćemo prikazati film 'Ekskurzija' – prošlogodišnje najbolje bh ostvarenje jer naša je ciljna publika cijela porodica“, kazao nam je na početku razgovora Adi Softić. 

Najveća regionalna kampanja EU  'Kultura povezuje' zatvara upravo u Maglaju 

Predfestivalska atmosfera već se osjeća u Maglaju, a dio Aleje već je ukrašen zastavama festivala. Priprema se Gradina, a ovaj razgovor Softić je iskoristio da se zahvali Nagibu Hasaniću, kao i Službi Civilne zaštite koji su se angažovali osigurati bolje sigurnosne i estetske uslove nego predhodnih godina. Ono što počekuje sve posjetioce na Gradini su nešto udobnija sjedišta, veća rasvjeta, sigurnije elektroinstalacije. Tu će biti i naši sugrađani koji imaju obrte i biznise sa svojom ponudom.

Počeli smo sa skromnim budžetom iz EU i podrškom općine, a ove godine prvi put imamo udruženo djelovanje Općina Maglaj i Žepče te Grada Doboja. Prepoznali su da je ovo najbolja platforma za ujedinjenje mladih iz regije. Imamo podršku i naše lokalne kompanije Natron-Hayat i svakako EU. Ove godine nam je ukazana i velika čast jer se najveća regionalna kampanja EU  'Kultura povezuje' zatvara upravo u Maglaju 26. jula. Dobili smo poziv EU u BiH sa prijedlogom da se kampanja zatvori upravo tokom Maglaj Spirit Weekenda. Priznanja dođu kada to najmanje očekujemo, ali ovo je plod lobiranja koji smo radili u aprilu u Briselu da se više sazna za festval“, dodao je Softić. Posebno ponosan naš sagovornik je na sve mlade ljude ovoga grada, oni od 15 do 25 godina. Oni, naglašava Softić, ovo počinju doživljavati kao svoj festival, priliku da ugoste drugove i drugarice iz drugih dijelova BiH i regiona. I dalje gorući problem ostaje smještaj jer ove godine u naš grad dolazi tri puta više gostiju nego prošle godine, ali organizatori vjeruju da će i ovaj problem biti riješen.

Nadam se da će ova naša inicijativa prerasti u motiv našoj lokalnoj zajednici da počnemo djelovati u dva pravca – prvi je da prepoznamo ako imamo na raspolaganju neku nekretninu (stan, kuću ili vikendicu) da je oglašavamo za iznajmljivanje. Tako prihodujemo sebi, a jačamo i lokalni budžet. A drugi pravac je da se naše Planinarsko-skijaško društvo 'Smajlovac' motiviše da krene aktivnije promovisati Ošve kao vrlo interesantnu lokaciju. Mnogima je još u sjećanju da smo naše goste prije dvije godine smjestili upravo na Ošvama što je oduševilo mlade iz šest zemalja regiona“, dodao je Softić. Za ovu godinu organizatori su se potrudili da uvaže mnogobrojne sugestije koje su dobili prošle godine, od toga da se osigura bolje osvjetljenje ka kulama, više vode i saniteta.

Općina je zaista prepoznala značaj naše manifestacije i imamo punu podršku lokalnih vlasti kao i odjela lokalne administracije. „Nadležni iz Općine Maglaj su se zaista potrudili da nas uvežu sa kolegama iz Žepča i Doboja, što je nama jedan od projektnih ciljeva u sklopu inicijative 'BiH može bolje', da imamo što kvalitetniju komunikaciju među mladima, ali i među donosiocima odluka“, istakao je naš sagovornik. 

Program festivalskih večeri 

Program Maglaj Spirit Weekenda u petak, 26.jula počinje od 20 sati kada se očekuje i dolazak brojnih delegacija EU sa područja Balkana. Trebala bi biti organizovana i panel diskusija o tome kako je važno povezivati mlade i kulturno naslijeđe. Prva večer festivala biće rezervisana za jedan porodični film, a naslov organizatori otkrivaju dva dana prije projekcije. Muzički gost je DJ Shadow Kid koji ima repertoar unikatan za Balkan jer u elektronsku muziku ubacuje najpopularnije ex YU hitove.  

Drugo veče Maglaj Spirit Weekenda rezervisano je za film „Ekskurzija“ i dokumentarni film autorice Nerminke Emrić “Sve s voljom“ za koji je dobila brojne nagrade. Za dobru muziku pobrinuće se vrlo interesantan dvojac DJ Heat. Program u subotu na maglajskoj Gradini počinje od 21 sat. Sadržaji obje festivalske večeri trajaće do duboku u noć, a Policijska stanica Maglaj obezbijedila je sve sigurnosne predispozicije. „Slogan ove godine nam je 'GLOWING TOGETHER' – 'SJAJIMO ZAJEDNO', a mladi članovi Udruženja 'DictumFactum' svijetlećim bojama oslikavaće lica svih naših gostiju koji to budu htjeli, biće tu i raznih svjetlosnih efekata. Cilj je naravno svu pažnju usmjeriti na Gradinu. I za kraj, svima od 7 do 77, dajte sebi šansu da uživate ove dvije večri, mi sigurno hoćemo. Dajte da opravdamo izgrađenu sliku o Maglaju kao gradu kulture, prijateljstva, topline, dobrodošlice prema našim gostima i na nastavmo rasti zajedno“, poručio je Adi Softić, predsjednik Udruženja i evropski omladinski ambasador za kulturu Zapadnog Balkana,na kraju razgovora.

 

 

N.Br./maglaj.net