Nedjelja , 29. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

Nad Maglajem se zavijorile zastave ''Studentskog ljeta''

img

U centru grada i na maglajskoj Gradini podignute su zastave 52. Internacionalnog festivala "Studentsko ljeto". Ovo je samo dio sadržaja koji su organizovani u Maglaju tokom ceremonije otvaranja Festivala po kojem je ovaj grad prepoznatljiv od 1964. godine kada je održano prvo izdanje „Studentskog ljeta“. Čast da i ove godine nose festivalsku zastavu pripala je učenicima generacije osnovnih i srednjih škola: Enesu Jašiću, Maliku Ahmetbegoviću, Lani Dakić i Jasmini Suljić, a festivalsku zastavu na jarbol su digli Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i Amar Delić, učesnik federalnih takmičenja iz matematike i informatike. U okviru otvaranja manifestacije, oglasio se i top sa Gradine.

I pored toga što je živa u termometru dobro prelazila 30-ti podiok, u novom gradskom parku okupilo se više stotina mališana i njihovih roditelja . Otvaranje manifestacije i maskenbal je nešto čemu se najviše raduju najmlađi, a izazvali su i divljenje građana. Akcijski junaci, dobre i zle vile, čarobnice, kaubiji i Indijanci, doktorice, policajci i vatrogasci, pčelice i leptirići, likovi iz bajki, a tu su bili i Spužva Bob i Hari Poter. Bile su tu i vrijedne članice Neformalne grupe „Fontana“ Stari grad Maglaj sa svojom gastro ponudom i lokalni proizvođači. „Studentsko ljeto otvorio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine koji se zahvalio članovima Organizacionog odbora Festivala na predanom radu i angažmanu. „Ovo je maglajska manifestacija poznata i izvan granica Bosne i Hercegovine. Očekuje nas lijepo ljeto, bogato sadržajima, a već je poznato da se festivalske večeri održavaju 30. i 31.augusta. Hvala vam što ste i večeras ovdje, uživajte i sretno!“. Tokom otvaranja mališane i sve okupljene zabavljao je Azahari-Ako Omersoftić, nastupila je mlada i talentovana Ena Blitović, a aplauzima je nagrađen i nastup članova i članica KUD „Sedef“ Bijela Ploča.

Organizatori su se potrudili da osiguraju nagrade sponzora za najbolje maske pa je nagrađeno njih desetak, a organizovano je i takmičenje u crtanju. Tema je bila

Nacrtaj svoju majicu – kako ja vidim 'Studentsko ljeto'“. Adi Mešić, grafiter i street art umjetnik odabrao je one najbolje. To su ovo godine bili radovi: Arduane Hrustić, Lene Herceg, Mahira Mehinagića i Dene Herceg.

Nastup Hanada Džehverovića rasplesao Maglajlije

Vrijedni učenici MSŠ Maglaj uz pomoć svojih mentora Gorana Tepavca i Muamera Bradarića, "obojili" su maglajsku Tvrđavu u bojama "Studentskog ljeta", a bili su zaduženi i za fantastične svjetlosne efekte na sceni kada je u okviru Revije urbane kulture nastupio Hanad Džehverović sa svojim bendom. U organizacionog odboru ove godine su: Eldina Mehinagić, predsjednica te članovi Benjamin Hasanić, Arnela Tumbić, Rašida Muhić i Damir Bašić. Oni će imati veliku pomoć volontera i volonterki koji decenijama vrijedno rade tokom održavanja Festivala i svih sadržaja koji ga prate.

 

 

N.Br./maglaj.net