Subota , 27. Jul, 2024

KULTURA - CULTURE

Na XXII Festivalu bh. drame Zenica 2023 nagrađena drama Anesa Osmića

img

OSMIĆU PRVA NAGRADA ZA DRAMSKI TEKST „SPARINA“

Maglajliji Anesu Osmiću (32) pripala je prva nagrada na Konkursu za najbolji neizvođeni dramski tekst raspisan u povodu XXII Festivala bh drame Zenica 2023.

Žiri u sastavu: dramaturg i dramski pisac Dragan Komadina, književnik Darko Cvijetić i književnica Lejla Kalamujić upravo je Anesovom tekstu „Sparina“ dodijelio prvu nagradu koja mu je uručena na samom kraju ovog renomiranog Festivala.

Do sada najznačajnija nagrada

Anes Osmić u Maglaju je završio Gimnziju „Edhem Mulabdić“, a školovanje je nastavio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je i magistrirao književnost naroda BiH, bosanski, hrvatski i srpski jezik. Na Filozofskom fakultetu radi kao asistent a trenutno pohađa i doktorski studij u Austriji. Osmić potpisuje tekst i režiju za dramske predstave „Heroj obrazovanja“, „Ta tvoja mund harmonika“ i „Žute čizme“. Kako nam je priznao, bio je iznenađen i sretan zbog priznanja, jer je učešće na Konkursu bila sjajna prilika za sve mlade autore i autorice, dramske pisce. „Drago mi je da je moj trud i rad prepoznat, ali i nagrađen u Zenici. Još uvijek sumiram utiske nakon svega, iako je od proglašenja prošlo desetak dana“, priznao nam je Anes na početku razgovora. „Sparina“ je tekst koji otvara niz aktuelnih pitanja, a centralna tema je pitanje suicida i gubitka bliske osobe na tragičan način. „Tekst prati priču jedne porodice koja je svoga člana, nažalost, izgubila na taj način, pratimo i njihove odnose, pod uticajem našeg mentaliteta. Tu su važni i likovi komšija i komšinica koje sam baš htio da oslikam u duhu našeg mentaliteta. Smatram da je suicid izuzetno važno društveno pitanje o kojem ne razgovaramo mnogo. Bilo mi je i u umjetničkom smislu zanimljivo pitanje – sa jedne strane nisam htio romantizirati ovu temu i da moja poruka bude da trebamo da se ubijemo kada nam svega postane previše, a s druge strane nisam htio ni da dodatno stigmatiziram ovo pitanje, ali fokus jeste na porodici koja se preispituje i u dosta stvari pokušava da pronađe odgovor zašto, zbog čega se desilo, a nekako taj odgovor do samoga kraja predstave baš i ne saznajemo najdirektnije. Pitanje kako krenuti dalje nakon takvog iskustva ostaje kao jedno od možda ključnih pitanja, ali i tu su i mnoga druga pitanja koja otvara ovaj dramski tekst“, pojasnio je Osmić.

U njegovoj dosadašnjoj karijeri ova nagrada je najveća i najznačajnija, posebno što dolazi od struke i jednog profesionalnog pozorišta. „Do sada sam se više bavio 'aktivističkim pozorištem'. Sa UN i Ambasadom Velike Britanije u BiH kroz seriju „Podrugljivci“ – sve je to bilo vezano za aktivizam, a ovo je baš umjetničko priznanje, došlo od ljudi iz struke. Zaista, ovo jeste moje prvo, veliko priznanje“, dodao je.

Nagrada koja mu je pripala u Zenici podrazumijeva otkup autorskih prava i izvođenje ovog dramskog teksta u BNP. Anes iskreno priželjkuje i nada se da će se to i desiti, ali to opet zavisi od brojnih drugih faktora, kao i repertoarske politike BNP. „BNP Zenica cijeni bh dramske autore i vjerujem da sve što bude u njihovoj mogućnosti da će oni i učiniti da moj tekst bude premijerno izveden prvo na njihovoj sceni. To je i koncept nagrade i konkursa koji su raspisali“.

Tema doktorata „Književnost i emotivna pismenost“

Anes, priznao nam je, već radi na novom dramskom tekstu. Iako je okupiran doktorskim studijama na Alpen-Adria-Univerzitetu u Klagenfurtu i poslom na Filozofskom fakultetu, ipak nađe vremena i za pisanje. „Tema doktorata je 'Književnost i emotivna pismenost'. Zanima me da li možemo razvijati svoje vještine emotivne pismenosti čitanjem i analiziranjem književnosti. Moj fokus je na obrazovanju, zanima me koliko još tokom osnovne škole sa djecom možemo književnošću razvijati neke konkretne i praktične vještine koje su nam korisne i u svakodnvenom životu, ali i van škole i časova književnosti. Mislim da književnost može da razvija brojne vještine i nastojim da kroz svoje istraživanje u doktoratu pokažem kako konkretno možemo svoje emotivne vještine razvijati čitanjem i analiziranjem književnosti. Već godinu dana se bavim ovim pitanjima u okviru teme doktorata“, kazao nam je Anes Osmić na kraju razgovora.

 

N.Br./maglaj.net