Subota , 05. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju održana svečana akademija u povodu Svjetskog dana nastavnika (FOTO)

img

CIJENITE GLAS NASTAVNIKA! 

U Maglaju je održana svečana akademija u povodu 5. oktobra Svjetskog dana nastavnika. Svečanosti koja je počela intoniranjem državne i studentske himne Gaudeamus igitur, prisustvovali su prosvjetni radnici osnovnih i srednjih škola sa područja maglajske općine, brojni gosti ali i oni koji su ovoj časnoj profesiji dali četiri decenije svoga života i sada uživaju u zasluženoj penziji. Kako je rečeno, na ovaj dan govori se i o nezahvalnoj ulozi učitelja, izazovima sa kojima se suočavaju, nepovoljnim uslovima rada, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći. Svjedoci smo da je iz godine u godinu sve teže raditi u školama, sve je teže stvoriti sigurno okruženje za učenike i uposlenike. Brojni su primjeri zastrašujućih oblika nasilja u školama, stravičnih zločina kako u BiH tako i u okruženju.  

Nekada su prosvjetni radnici bili daleko poštovaniji  

Mnogi će se složiti da nikada nije bilo teže biti nastavnikom. Nastavnica Šahza Memišević do odlaska u penziju broji samo tri godine. „Više nego ikada, moje kolege i kolegice susreću se sa velikim izazovima. Djeca su danas slobodnija, često se krše pravila koje donese nastavničko vijeće o na primjer korištenju mobitela za vrijeme nastave, bude i zloupotreba. Rekla bih da poštovanja prema nama još uvijek ima, ako poštovanja jednog dana ne bude, zaista ne znam gdje će nas to odvesti. Ima djece koja čuju ono što im se govori, a i sa roditeljima, u svojoj praksi, nisam imala negativna iskustva“, ispričala nam je nastavnica Memišević. Ezana Lošić, penzionisana prosvjetna radnica, priča nam da se nekada nisu mogli ni zamisliti situacije da učenici i roditelji ne poštuju nastavnike. „Puno je izazova i mislim da je sada teško raditi u obrazovanju. Promijenila su se i djeca a i roditelji. U moje vrijeme nije se moglo ni zamisliti da roditelj dođe i brani svoje dijete za nešto što zna da je dijete skrivilo ili zna da nije u pravu“, kazala je Ezana Lošić. 

Uručene nagrade penzionisanim u protekloj godini 

Bila je ovo prilika i da se uruče nagrade penzionisanim uposlenicima koji su u protekloj godini otišli u zasluženu penziju. Nagrade im je uručila Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne Službe, čestitala Dan prosvjetnih radnika u svoje ime te u ime Mirsada Mahmutagića, načelnika općine Maglaj. Nagrađeni ove godine su: Amira Mahmić, Safet Jašić, Zijad Meškić, Mara Lukić, Nerminka Pirkić, Razija Omerčića i Alojzije Perković. U ime penzionera, zahvalio se Zijad Meškić. „Uz ovaj dan bitno je ukazati i na status prosvjetnih radnika koji nikada nije bio u skladu sa stepenom odgovornosti i važnosti posla koji se obavlja. Stoga se nadam da će predstavnici Sindikata i nadležnih ministarstava uložiti maksimalan trud da se i dalje radi na poboljšanju uslova za sve uposlenike. Samo zadovoljna radnik je i dobar radnik, a nama sada, više nego ikada trebaju motivisani nastavnici kako bi sačuvali našu mladost u BiH i pružili im adekvatno obrazovanje“, poručio je Meškić između ostalog. Alojzije Perković radeći kao pomoćni radnik u osnovnoj školi u Novom Šeheru zaradio je penziju. „Zbog penzionisanja sam i tužan i sretan. Tužan sam je sam ostavio svoj kolektiv sa kojima sam proveo radni vijek, a lijepo je i odmoriti. Meni je bilo lijepo, nikada nisam zagalamio na dijete, nikada me niko od njih nije uvrijedio. Poštovali su me uvijek“, kazao nam je Alojzije Perković. 

Trend manjka nastavnog kadra nije zaobišao ni BiH 

U ime Sindikata, na akademiji je Edina Bradarić, posebno skrenula pažnju na problem manjka nastavnog kadra u obrazovnim ustanovama kao u evropskim državama tako i u našoj zemlji. „Zbog toga je od izuzetnog značaja da nadležne vlasti u BiH ojačaju status i privlačnost nastavničke profesije, da cijene glas nastavnika te da obezbijede kvalitetan socijalni dijalog, pristojne i konkurentne plaće, sigurne uslove rada, kvalitetan profesionalni razvoj kako bi se obezbijedilo zadržavanje nastavnika, poštivanje principa jednakosti i različitosti, kontrolu opterećenja i ravnotežu izmedju profesionalnog i privatnog života“, naglasila je Edina Bradarić. Predsjednica aktiva direktora škola Mirensa Kolonić rekla je da je nemoguće poreći značaj odgoja i obrazovanja te nastavila. „Stalna potreba za usavršavanjem i unapređenjem odgoja i obrazovanja kroz mnoge reforme školstva i obrazovno-odgojnog sistema dovele su nas u korak sa savremenim tokovima gdje su učitelji, nastavnici, profesori dobri motivatori, oni koji podržavaju želju za stalnim sticanjem i razvijanjem novih znanja i promovišu vrijednosti savremenog čovjeka“. 

U ime svih učenika osnovnih i srednjih škola naše općine čestitku prosvjetnim radnicima uputila je gimnazijalka Lamija Mejrić. Ovaj dan posebnim programom – muzikom i stihovima, čestitali su i učenici i učenice Osnovnih škola „Novi Šeher“ i „Maglaj“, „Prve osnovne škole“ te Mješovite srednje škole Maglaj. Svečanu akademiju su vodili Amila Mulasmajić i Amar Hasanbašić.



N.Br./maglaj.net