Četvrtak , 22. Feb, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena 30. godišnjica bitke za Pazarić (FOTO)

img

UZDIGNUTE GLAVE I PONOSNO GOVORIMO O HEROJSKIM DANIMA ODBRANE

Mjesna zajednica Liješnica i ove godine bila je organizator obilježavanja godišnjice oslobodilačke bitke za Pazarić, jedne od najznačajnijih na maglajskim prostorima u periodu 92-95, koja se desila u jeku blokade 21.januara 1994.godine, kada se agresor najmanje nadao, kada je nedostajalo svega, od municije do hrane, ali nije nedostajalo odlučnosti i hrabrosti hrabrih pripadnika 327.Viteške brdske brigade. U akciji je zaplijenjena velika količina naoružanja, a nagoviještena je i skora deblokada Maglaja i njegove okoline. „Sretan sam što je pri kraju druga faza uređenja spomen obilježja, gdje se trenutno nalazimo, a posebno sam ponosan što je ono rezultat zajedničkog doprinosa, kako Mjesne zajednice Liješnica i privrednika iz ovog kraja, tako i općine, Ministarstva za poračka pitanja ZDK i Medžlisa IZ Maglaj. Zajedničkim radom ostvarujemo trajne rezultate i ostavljamo svoj trag za generacije koje dolaze“, kazao je okupljenim Fahir Salkić, predsjednik Vijeća MZ Liješnica.

Nećemo dopustiti da herojstvo maglajskih vitezova padne u zaborav

U Liješnici su se okupili brojni mještani stari i mladi, porodice šehida-poginulih boraca, demobilasni borci i ratni vojni invalidi, nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovi boračkih udruženja, ministri za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH i Vladi ZDK Nedžad Lokmić i Adnan Sirovica, čelnici zakonodavna i izvršne vlasti općine Maglaj Aida Bašić i Aida Hadžić, predsjedavajuća i dopredsjedavajuća Općinskog vijeće, Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj te Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. Adnan Sirovica, ministar u Vladi ZDK, istakao je da obilježavanje važnih datuma iz godina agresije ne treba samo nekadašnjim pripadnicima Armije, nego posebno mlađim generacijama kako bi se znalo šta se to dešavalo na ovim područjima. „Drago mi je da je i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK učestvovao u drugoj fazi izgradnje spomen obilježja u Liješnici“, dodao je ministar Sirovica. „Zaborav i laž su naši veliki protivnici, a naše veliko oružje je istina. Vrlo je bitno da mi stalno prenosimo istinu, a istina je da su istinske patriote, Bosanci i Hercegovci, odbranile ovu zemlju od agresije. Istina je da je Armija R BiH časno i dostojanstveno, vojnički, branila i odbranila BiH, sačuvala je jedinstvenom, cjelovitom. A na nama je da je i dalje branimo na sve moguće načine: naukom, kulturom, sportom, ličnim dostignućima“, rekao je prisutnima između ostalog Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. „Raduje me neizmjerno što je obilježavanje ove 30.godišnjice od bitke na Pazariću ovako posjećeno. To je dokaz da mi hoćemo da gajimo sjećanje na ono što se dešavalo i dokaz da nećemo dopustiti da naši podvizi padnu u zaborav“, kazao je Nevres ef. Hodžić, glavni imam MIZ Maglaj.

Sloboda i domovina su svetinje

Malo koji je od prisutnih, direktnih učesnika bitke želio govoriti o 21.januaru 1994.godine, ali se Nurudin-Nurko Mulić, prisjetio dana koji su uslijedili nakon toga. „U to vrijeme bio sam na dužnosti komandira policije u Tešnju, a jedan naš vodi od 25 do 30 ljudi dobio zadatak da dođe na Pazarić i pomogne maglajskim ali i svim drugim borcima na ovom području, da se linija sačuva. Sjećam se strašnih granatiranja iz tih dana, ali linije smo uspjeli održati“, ispričao nam je Mulić. Na te herojske dane podsjetio je i Hasan Čaušević, nekadašnji pripadnik maglajske 327.Viteške brdske brigade. „Tada su pobijedili mladost i iskustvo, a ne treba sumnjati da bi i sadašnja mladost ovog herojskog grada i cijelog maglajskog kraja bila ista. Sloboda je svetinja, domovina je svetinja. Pobjeda na Pazariću izvojevana je u nemogućim uslovima, dala nam je novu snagu, a izazvala je i dodatni respekt i divljenje slobodoljubivog svijeta“.

Brojne delegacija položile su cvijeće na spomen obilježje, predsjednik Vijeća MZ Liješnica Fahir Salkić dodijelio je zahvalnice onima koji su pomogli drugu fazu izgradnje spomen obilježja, a na Pazariću je održan čas historije na kojem je govorio Nezim Muderis Halilović, dok je Rifat Burajić, profesor historije govorio o historijskom kontekstu agresije na Bosnu i Hercegovinu. „Mi smo herojski narod, odvažan, plemenit, tolerantan narod, ali, nažalost, narod koji vrlo lahko i brzo zaboravlja. Zato ovu i slične bitke moramo dobro čuvati našem pamćenju, prenosti na naše potomke i da u njima stalno jačamo ponos koji je karakterna osobina nas Bošnjaka“, poručio je između ostalog Nezim Muders Halilović.

 

N.Br./maglaj.net