Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Iako je minama jedan od najazagađenijih: Na općini Maglaj sve manje projekata deminiranja

img

Procjenjuje se da je na području općine Maglaj pod minama 20 km2 terena, a od 1995. godine deminirano je tek 3 miliona m2 . Dogodila su se i 54 minska incidenta u kojima je smrtno stradalo 27 osoba od kojih petoro djece. Teže i lakše povrijeđeno je 27 osoba. Iako je područje općine Maglaj, minama jedno od najzagađenijih, u 2019.godini nije deminiran ni kvadratni metar na lokalnom području. U 2020.godini realizovan je projekat na području Liješnica-Nekolj, a počelo se sa deminiranjem na području Ulišnjaka što je okončano ove godine. U toku je i deminiranje na području Crnog Vrha zbog izgradnje trase koridora Vc.

U toku deminiranje zbog izgradnje trase koridora Vc

Prošle godine na području Liješnica-Nekolj deminirano je oko 38.000 metara kvadratnih, što su obavili pripadnici deminerske organizacije „Point“ Orašje. Na području Ulišnjaka „Detektor“ iz Banja Luke deminirao je 20.000 kvadrata, a na području Crnog Vrha u toku je deminiranje 104.000 metara kvadratnih. Na području Megare izvršeno je blizu 1.700 metara kvadratnih netehničkog izviđanja. „Prema saznanjima iz BH MAC-a za deminiranje su zaintersovani Norveška narodna pomoć i Demines advisory group. Pored Maglaja zainteresovani su i za područje Zavidovića, Visokog, Lukavca, Travnika i Gornjeg Vakufa. Nadamo se barem jednom perojektu deminiranja. Deminiranja se i dalje rade iz donatorskih sredstava SAD, Japana, Njemačke, Koreje, Češke, a tu su i Oružane snage BiH, te uprave Civilne zaštite na entitetsim nivorima“, rekao nam je u razgovoru Haris Šahman, stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Službi CZ općine Maglaj.

U prošloj godini prikupljeno 130 komada NUS-a

Pripadnici Službe Civine zaštite i dalje dobijaju dojave građana o prisustvu NUS-a na određenim područjima. U saradnji sa Policijskom stabicom Maglaj područje se osigurava do dolaska timova Federalne uprave Civilne zaštite. „Prošle godine na širem lokalitetu Megare pronađeno je 1,6 kg eksploziva, detonatorske kapisle i sporogoreći štapini koji su uništeni na licu mjesta jer je područje udaljeno od naseljenog mjesta. Prikupili smo 130 komada NUS-a, počev od ručnih bombi, municije različitog kalibra pa do tromblonskih mina i kumulativnih raketa. Sve je predato timovima Federalne uprave CZ“, dodao je Šahman. Kada je u pitanju zaostali NUS, naš sagovornik je građanima uputio apel da sva saznanja prijave Civilnoj zaštiti na broj telefona 121, policiji 122 ili profesionalnoj vatrogasnoj jednici 123.


N.Br./maglaj.net