Utorak , 16. Aug, 2022

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Melanom kože u stalnom porastu, mladi u najvećem riziku

img


Institut za zdravlje i sigurnost hrane, u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica i uz finansijsku podršku Zavoda zdravstvenog osiguranja, povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože, počinje sa besplatnim pregledima na ovo učestalo maligno oboljenje.

Rak kože je inače jedan od najtežih oblika karcinoma, te je glavni cilj ove kampanje da se preventivno djeluje i unaprijedi rano otkrivanje ove zloćudne bolesti.

Prva faza kampanje se provodi u majsko-junskom periodu, a prijave se primaju u periodu od 21. do 25. maja, na broj telefona 032/ 448-001 ili na e-mail: info@ins.ba. Pregledi će se početi obavljati već ovog vikenda na 3. spratu zgrade Poliklinike, u prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Ove godine, fokus je na najmlađoj populaciji, s obzirom da je njihova koža tanja i osjetljivija i da najviše vremena provode na otvorenom. Tim povodom će se u svim vrtićima u Zeničko-dobojskom kantonu provesti projekat u saradnji sa firmom Viši (Vichi), gdje će se djeci na interaktivan način kroz bojanke prezentirati štetnost djelovanja sunca, te će im se podijeliti zaštitne kreme.

Prvi put u historiji liječenja metastatskog melanoma, pacijenti u ZDK, dobijaju liječenje kakvo medicina zahtijeva, a radi se o inovativnoj terapiji koja podrazumijeva ciljanu odnosno Trget i Imuno terapiju, – kazala nam je prim. dr Alma Mekić Abazović, specijalista onkolog. Dodala je još da brojka o 35 pacijenata na dvogodišnjem nivou, koji obolijevaju od melanoma, plaši i treba da nas pokrene na još žešću preventivu, što i jeste cilj današnje konferencije.

Finansijsku podršku novoj, ciljanoj metodi liječenja malignoma, pruža Zavod zdravstevnog osiguranja kroz učešće od 10,2% na godišnjem nivou u Fondu solidarnosti, – izjavila nam je Indila Mundžić, pomoćnica direktora ZZO ZDK.


(A.Sitnić/RTV Zenica)