Subota , 29. Jun, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Maglaj domaćin Federalnom takmičenju u sportskom ribolovu

img

JUNIOR AJDIN SULJAKOVIĆ I KADETKINJA ESMA SALTAGIĆ PRVACI FEDERACIJE 

Sportski ribolovni savez Federacije BiH povjerio je SRK „Bosna“ Maglaj organizaciju federalnog prvenstva za mlađe kategorije i to U 15, U 20 i U 25. Takmičenje je održano proteklog vikenda na stazi ispod BP Energopetrol, a učestvovao je 21 takmičar iz Sarajeva, Gornji Vakuf/Uskoplje, Žepča, Živinica, a najviše takmičara – njih 9 bilo je iz Maglaja. Upravo zbog činjenice koliko se iskusniji članovi kluba trude da sportski ribolov približe mladima, Savez je nakon 20 godina upravo Maglaju povjerio organizaciju jednog ovako značajnog takmičenja.

I pored činjenice što je vodostaj Bosne bio nešto viši i što je voda bila mutna, takmičari i takmičarke su bili zadovoljni postignutim ulovom. U konkurenciji kadeta prvo mjesto zauzeo je Kenan Butković iz Živinica sa upecanih 2.370 grama ribe, drugi je bio Bakir Valjevčić iz Sarajeva (520 gr), a treći Vedad Hutinović iz Maglaja (420 gr). U ovoj kategoriji boje SRK „Bosna“ Branili su i Malik Ahmetbegović koji je bio četvrti i Kerim Salkić koji je takmičenje završio na šestom mjestu. Takmičile su se i dvije kadetkinje – Esma Saltagić i njena sestra Selma Saltagić. Iako iz Jelaha, one su članice maglajskoj kluba, a mlađa Esma osvojila je prvo, a njena sestra Selma drugo mjesto. U juniorskoj konkurenciji bilo je 9 takmičara, a prvo mjesto i titulu prvaka Federacije BiH osvojio je Ajdin Suljaković iz Maglaja (1.710 gr), a drugo i treće mjesto osvojili su mladi sportski ribolovci iz Sarajeva, Ognjen Damjanović i Rijad Lojo. Dženan Hutinović i Ajdin Tabaković iz Maglaja zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto. U konkurenciji seniroa/seniorki prvo i drugo mjesto pripalo je takmičarima iz Gornjeg Vakufa/uskoplja Ameru Čulkiću i Ensaru Šišiću, dok je treća bila Jasmina Pinjić, članica SRK „Bosna“. Amer Čulkić tokom takmičenja ulovio je i najvše ribe – 2.670 grama.

Aktuelna prvakinja Federacije BiH Esma Saltagić ima nepunih 9 godina, a u svijet sportskog ribolova stariju sestru i nju uveo je djed Sejfudin. Sa porodicom živi na Jelahu, ali je već neko vrijeme članica SRK „Bosna“ Maglaj. „Najviše sa djedom pecam na Bosni. Baš sam sretna jer je ovo moj najveći uspjeh“, kazala nam je Esma. Ajdinu Suljaković, junioru SRK „Bosna“, ovo je treća titulu prvaka Federacije BiH. „Danas i nisu bili neki uslovi za pecanje, ali uspio sam upecati oko 1.700 grama ribe. Ponosan sam na svoj današnji rezultat“, kazao nam je Ajdin i dodao. „Ljubav prema ovom sportu drži me sve ove godine u klubu. Hvala svim našim trenerima koji svoje znanje i iskustvo prenose na nas mlade“. I u SRK „Bosna“ Maglaj sretni su i ponosni na uspjeh mladih takmičara i takmičarki i uputili smu im iskrene čestitke.

 

 

N.Br./maglaj.net