Četvrtak , 19. Sep, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Svečano obilježen Dan općine Maglaj


img

 

Obilježavanje Dana općine Maglaj započelo je polaganjem cvijeća na spomen-obilježja: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, spomenik Čakalovac i spomen-obilježja u Novom Šeheru, a centralni događaj bila je današnja Svečana sjednica Općinskog vijeća Maglaj i Svečana akademija.

Na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća govorili su svi prisutni vijećnici i uputili zahvalnost za saradnju u mandatu 2020-2024. godine.

U prisustvu predstavnika Vlade Federacije BiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnika Općinskog vijeća Maglaj, vjerskih zajednica, javnih ustanova i preduzeća, boračkih organizacija, kulture i sporta obratili su se: Nedžad Lokmić, federalni ministar, Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj i Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj.

Nedžad Lokmić, ministar Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, uputio je iskrene čestitke svim građankama i građanima općine Maglaj povodom ovog značajnog datuma.

Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, govorila je o ulozi Općinskog vijeća i unapređenju lokalne zajednice.

„Posljednju godinu, trudili smo se da donošenjem značajnih odluka i rješenja, olakšamo, pomognemo i unaprijedimo lokalnu zajednicu, uvažavajući sve kvalitetne inicijative i rješavajući prioritetne probleme. Nadam se da smo uspjeli i da je to prepoznato sa vaše strane. Koristim priliku da se zahvalim svima na saradnji i podršci, prije svega kolegicama i kolegama vijećnicima, a zatim svima ostalim s kojim sam sarađivala obnašajući funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Maglaj“, istaknula je predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, u svom obraćanju istaknuo je najvažnije projekte koji su realizovani na području općine Maglaj, te se zahvalio svima koji na bilo koji način doprinose unapređenju lokalne zajednice.

„Maglaj je grad koji raste i napreduje, grad s vizijom. Posljednjih godina realizovali smo brojne projekte s ciljem unapređenja kvaliteta života svih naših građana podjednako, poseban fokus stavili smo na mlade, jer oni su naša budućnost. Iz tog razloga, dali smo sve od sebe da srednje škole, konačno u narednom periodu dobiju sportsku dvoranu i tako riješimo dugogodišnji problem. Zatim smo otvorili i Omladinski resursni centar, kako bi omogućili mladima da se okupljaju, te zajednički realizuju kvalitetne ideje. Našem Studentskom ljetu smo vratili stari sjaj i dodali novi, kao manifestaciji mladosti i otvorenosti ovog grada, našeg Maglaja“, istaknuo je Općinski načelnik Maglaj.

U programu su učestvovale sve škole sa područja općine Maglaj i svi učesnici su na svojstven način čestitali rođendan svom gradu.

Prije svečanog programa, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.