Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Otvorena manifestacija "Septembarski dani otpora 92-95"


img

 

 

Danas je otvorena manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“ i tom prilikom položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da su se grad i domovina branili na častan i hrabar način, te da se ima čime ponositi.

"Danas 30 godina poslije, ponovo opominjemo šta se desilo u toku agresije na BiH. Moramo pričati o dešavanjima koja su bila, kao što ih moramo i prenositi onima koji nisu bili u tom periodu ovdje s jednim jedinim razlogom, da se ne zaboravi. Ako se zaboravi, velika je vjerovatnoća da će se i ponoviti. Zato svi imamo obavezu da podsjećamo na istinu i dešavanja tokom agresije. Branili smo ovaj grad, branili smo ovu domovinu na častan i hrabar način. Imamo se čime ponositi", kazao je načelnik Mahmutagić.

U ime boračkih organizacija obratila se Fatima Mahmutagić i istakla da se prošlost ne može zaboraviti.

"Prije tačno 30 godina, Maglaj je na ovaj dan gorio. Agresor je izvršio ofanzivu lijevom stranom rijeke Bosne i sa juga i sjevera u pokušaju da osvoji, pregazi i nastavi ka svom cilju. Na bedemima odbrane poginuli su mnogi, ostali braneći grad, domove, svoje porodice i jedinu domovinu BIH i njenu samostalnost. Mi našu prošlost zaboraviti ne možemo, jer je ona tu stalno prisutna" , kazala je Mahmutagić.

Delegacije će položiti cvijeće na Trg Alije Izetbegovića, spomen obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje civilnim žrtvama rata, te spomen obilježje u Novom Šeheru.