Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Otvoreno šehidsko spomen obilježje u MZ Moševac


img

 

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić i predsjednik Vijeća MZ Moševac Asmir Mrvoljak otvorili su danas spomen obilježje u znak sjećanja na 13 šehida i 8 civilnih žrtava rata.

Predsjednik Asmir Mrvoljak zahvalio se Ministarstvu za boračka pitanja ZDK i Općini Maglaj za bezuslovnu podršku u izgradnji spomen obilježja.

„Sam projekat šehidskog spomen obilježja realizovan je kroz tri faze. Prva faza planirano je da bude jedina faza u kojoj se trebao izgraditi plato sa šehidskim spomen obilježjem. Međutim, usljed negativnih vremenskih prilika bili smo prinuđeni da radimo i pokrivanje navedenog spomen obilježja sa krovom i okolnim prostorom. Također, pandemija korona virusa onemogućila je nastavak radova, tako da smo početkom ove godine nastavili raditi kroz drugu i treću fazu. Spomen obilježje realizovano je donacijama Ministarstva za boračka pitanja ZDK i Općine Maglaj, odnosno načelnika općine Mirsada Mahmutagića i MZ Moševac na čemu se zaista od srca zahvaljujemo. Izvođač radova u kompletnim fazama bila je domaća firma Kovačević Bau d.o.o. kojima se također zahvaljujem“, kazao je Mrvoljak.

Glavni imam Nevres ef. Hodžić kazao je da se nada kako će imena uklesana u kamenu biti uklesana u memoriji svih.

“Želim da u ovom džematu uvijek bude prosperitet i da se on iz godine u godinu sve više vidi. Čestitam mjesnoj zajednici što je ovaj projekat privela kraju. Iznimno je važno što se u našim mjesnim zajednicama na jednom mjestu  nalaze imena svih ubijenih u agresiji na BiH, kako boraca, tako i imena onih koji su bili nedužni civili. Važno je da se ta imena ne zaboravljaju. Nadam se da će ova imena koja su uklesana u ovom kamenu biti uklesana u memoriji svih nas”, kazao je glavni imam Hodžić.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić istakao je da se ponosi što je imao priliku učestvovati u izgradnji ovog spomen obilježja.

“Ovo je jedna od mjesnih zajednica u kojoj su poprilično složni građani. Moram istaći da sam kao načelnik ponosan što sam imao priliku da učestvujem jednim dijelom u izgradnji šehidskog spomen obilježja. Mi ne gradimo spomen obilježja da bi bilo kome prkosili, nego da bi nas podsjećala na prošlost koju smo imali i da nam se ona ne ponovi u budućnosti. Sva imena koja su ovdje uklesana, mi smo ponosni na njih. Ali moramo biti mudri i jedinstveni, te se boriti za ovu državu. Borimo se svako na svoj način da jačamo Bosnu i Hercegovinu, jedinu nam domovinu, dovoljno dugu i široku za sve njene narode i građane”, istakao je načelnik Mahmutagić.

Nakon otvorenja, delegacije su položile cvijeće i odale dužnu počast onima čija su imena ispisana na spomen obilježju.