Petak , 18. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Divljač se sa ugroženih područja povukla pred vatrenom stihijom

img

U prvim septembarskim danima općina Maglaj suočila se sa požarom katastrofalnih razmjera na području Crnojevića (MZ Radojčići) koji se širio prema Ošvama, Crnom vrhu i dalje prema općini Tešanj. MUP ZDK i Kantonalno tužilašto rade poslove u okviru svoje nadležnosti, a mi smo na adresu ŠPD Zeničko-dobojskog kantona poslali dopis sa nizom pitanja koja se odnose prije svega na procjenu nastale štete i na koji način se planira sanirati ovo područje, u kolikoj mjeri se ono može pošumiti (klasičnim i altrenativnim metodama) te šta požari ovakvih razmjera znače za cjelokupni biljni svijet na konkretnom području? 

Tokom požara ugrožena i divljač i lovački objekti 

Šta se desilo sa životinjskim svijetom? Odgovor smo doznali u razgovoru sa Damirom Salatovićem, predsjednikom Lovačkog društva „Soko“ Maglaj. „Površina koja je zahvaćena požarom iznosi oko 150 hektara, a možda i više. Od prvog trenutka izbijanja požara lovočuvar Društva upućen je na lice mjesta kako bi pratio da li će biti ugroženi lovno-tehnički objekti koji se nalaze na tom području. Moram naglasiti da su u rejonu koji je zahvaćen požarom bilo hranilica za divljač, solila, pojila kao i dvije lovačke kuće – na području Tujnice i Klanci, a na tom dijelu terena nalaze se i visoke čeke/nadstrešnice koje su direktno bile izložene vatrenoj stihiji. Na terenu su se nalazili i lovci iz svih lovačkih grupa, kako bi gasili požar i spriječili njegovo širenje prema ovim objektima, što su u konačnici uspjeli“, kazao nam je Salatović i dodao da je najteža situacija bila kod lovačke kuće u Klancima ali se uspio odbraniti sam objekat. 

Kada je divljač u pitanju, došlo je do njenog velikog pomjeranja, što je i logično. „Možemo reći da je dobro bilo što su u tom trenutku sva legla bila izležena, podmladak je već bio dovoljno odrastao da se mogao povući pred vatrom. Tako je da je šteta na divljači bila minimalna i sva divljač je sišla u sigurna područja. Obilaskom terena nismo zapazili uništavanje divljači mada je to područje dosta minirano i nesigurno za kretanje. Mi svake godine planirano sredstva za unošenje nove divljači u lovišta, pa i za narednu godinu planiramo nešto slično, posebno na području gdje je došlo do pomjeranja divljači“, kazao nam je Damir Salatović, predsjednik LS „Soko“ Maglaj na kraju razgovora.

 

 

N.Br./maglaj.net