Subota , 28. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Još jedna u nizu nagrada za Dr. med. sci. Eminu Dervišević (FOTO)

img

Dr. med. sci. Emina Dervišević, članica Katedre za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, dobitnica je Evropske nagrade u medicini u kategoriji istaživačkog rada.
 
Svrha je važnija od uloge. Pronaći svrhu svog djelovanja je ključ! Izjavila sam već nekoliko puta kroz prijašnje nagrade, a opet ponavljam, ovo je NAGRADA ZA MLADOST, i poruka mladim generacijama, upravo mojim studentima, da radom možemo sve, granice ne postoje uz nepokolebljivu volju, dobru organizaciju i savršen tim ljudi i kolega koji će djelovati za cjelokupnu dobrobit!“, objavila je dr. med.sci. Dervišević nakon saznanja da je dobitnica još jedne prestižne nagrade koja će joj biti uručena u Budimpešti, 28. novembra ove godine.
 
 
Protekla godina bila je izuzetno uspješna za dr. Dervišević tokom koje je u njene ruke otišlo šest nagrada, a posljednja je rezultat sveopćeg doprinosa doktorice Dervišević i naše Maglajke na razvoju novih eksperimentalnih istraživanja kako na polju sudske medicine tako i na polju biomedicine općenito. Pored niza objavljenih radova, pet je našlo svoje mjesto u prestiŽnoj publikaciji „The Lancet“. „Hvala prof. Christopher J.L. Murray, sa Univerziteta Washington što je prepoznao moje naučne kvalitete te me za samo nepunih godinu dana unaprijedio u “Senior Collabolator”. Preponosna što ponosno predstavljam svoju zemlju u jednom jedinom na svijetu “The Lancet” kao jedina predstavnica naše lijepe BiH. Imate se čime ponositi, jer NAUKA je ključ prosperiteta jednog drustva!“, objavila je dr. Dervišević koja je i vrlo uspješno učestvovala u nizu naučnih projekata, više od 20 konferencija a objavila je i tri knjige.
 
 
N.Br./maglaj.net