Subota , 28. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Počela zamjena dotrajale ograde na gradskom mostu (FOTO)

img

Ovih dana svjedoci smo početka zamjene dotrajale ograde na gradskom mostu novom, što je dio velikog projekta vanjskog uređenja Trga Alije Izetbegovića u starom dijelu Maglaja. Stara ograda biće zamjenjena novom, pocinčanom, postaviće se i novi kandelaberi, dok će se zadržati postojeće svjetiljke sa LED rasvjetom. Sredstva za ove namjene izdvojila je Vlada Federacije BiH, na poslovima je angažovana firma Hajdić doo. Inače, cijeli projekat vanjskog uređenja Trga Alije Izetbegovića, zbog svoje obimnosti, radiće se u fazama, kako se budu osiguravala potrebna sredstva. 

Postavlja se 400 metara nove ograde 

Stanje ograde na gradskom mostu bilo je jako loše, pa njena sanacija nije dolazila u obzir. Sanacija postojeće ograde koštala bi više nego zamjena, kazala nam je dipl.ing. građevine Enisa Hatičić iz resorne općinske Službe. Radnici firme angažovane na ovom projektu, skidaju segment po segment stare ograde i postavljaju novu, pocinčanu. „U okviru ovog projekta postaviće se oko 400 metara nove ograde i 26 stubova rasvjete. Tokom rada, mi zatvaramo polje po polje, uklonimo staru i montiramo novu ogradu. Obezbijedimo područje rada zbog sigurnosti pješaka. Za ove poslove trebaće nam poprilično vremena jer demontaža stare ograde je teža neko postavljanje nove. Razlog je što je most napregnut i teško je rezati postojeću ogradu“, kazao nam je radnik Izudin Kobilica. Nakon zamjene ograde na gradskom mostu slijede novi radovi u Starom dijelu grada i to zamjena postojećih podzemnih instalacija (voda, struja, kanalizacija) kao i uređenje fontane.

Njen izgled zadržaće se u najvećoj mjeri, a planirano je dovođenje struje kako bi se smanjila potrošnja vode. Spomen-ploča Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, izmjestiće se bliže Kuršumlija džamiji, a postojeći plato dobiće sasvim novi izgled  sa fontanom u obliku slapova. Radiće se nova podloga, postaviće se kamene ploče kao i dio nove asfaltne saobraćajnice zato što su granitne 'kocke' oštećene. Građanima se mora omogućiti da svojim motornim vozilima idu u Stari grad, a počesto su to vozila veće 'tonaže'. Dobiće se lijepo uređen popločan plato, koji će biti odvojen od donjeg dijela trga i saobraćajnice koja vodi u Stari grad. Sve je rađeno u skladu sa projektnom dokumentacijom koja je svima dostupna“, kazala nam je u razgovoru dipl.ing. građevine Enisa Hatičić, iz resorne općinske Službe.





N.Br./maglaj.net