Subota , 28. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Amra Mušinović u svijetu mašte i kreativnosti (FOTO)

img

OSMIJEH NA LICIMA MOJIH KUPACA NAJVEĆA MI JE NAGRADA 

Među našim sugrađankama, onima koje su talentovane, vrijedne, vještih ruku je i Amra Mušinović. Nedavno je sa svojim obrtom pod nazivom „Maštovita radionica“ proslavila prvu, vrlo uspješnu, godinu postojanja. Predstavljamo je i pratiocima našeg portala. Amra na prvu plijeni svojom vedrinom, srdačnošću i pozitivnom energijom koju prenosi na sve oko sebe. Jednostavno, ne možete je zamisliti ni u jednom drugom svijetu nego u svijetu kreativaca. Interesovalo nas je od kada datira njena ljubav prema ručnom radu? „Moja ljubav prema ručnom radu krenula je još od djetinjstva. Kada odrastete u porodici punoj ljubavi, gdje se sve ručno radilo i pripremalo, gdje se i danas danas priprema zimnica, heklaju čarape, pletu deke, heklaju stoljnjaci, a prije miljejići, nemoguće je da ne postanete osoba koja voli da radi i koja je spremna da uloži svu svoju ljubav u ručne radove. Neki od mojih prvih radova datiraju još od prije deset godina, kada sam izradila prvu narukvicu. I mogu reći da je tako sve krenulo“, kazala nam je Amra na početku razgovora.  

Roditelji su joj uvijek bili vjetar u leđa 

Ideje joj, priča nam, dolazile same. Posebno je sretna da je u počecima, pri izradi svojih prvih ručnih radova, imala veliki vjetar u leđa – svoje roditelje koji su vjerovali u nju i koji su zaslužni za ovo što je danas uspjela i postigla svojim radom i zalaganjem. „Od moje mame i mojih tetki sam naučla heklati i plesti, što je za mene veoma dragocjeno. Današnjica je, nažalost, takva. Mlade ne interesuje ručni rad, mogu reći stari zanat“, dodala je naša sagovornica. Prisjeća se da su joj i kao djetetu uvijek govorili da je maštovita, sve je sama pokušavala da radi, bila je poprilično samostalna i drugačija od ostale djece. „Upravo zbog toga, moja stranica na društvenim mrežama dobila je naziv MAŠTOVITA, a radionica je došlo od toga da nekad u budućnosti baš i postane prava radionica, gdje ću svoje znanje prenosti i na druge, jednostavno sam imala osjećaj čak i tada, da ću postići ono o čemu sanjam, da svaki proizvod radim svojim rukama i da izmamim osmijeh na licu kod svakog ko dobije moj ručni rad“, ispričala nam je Amra Mušinović.  

Ozbiljan posao zahtijeva i kvalitetne mašine za rad 

Da bi se ipak ozbiljno bavili ovim, morate imati i mašine za rad. Amra je svoju prvu mašinu kupila prije 4 godine, a tad je koštala 800 KM. Bila je to ogromna cifra, svjesno je rizikovala i stalno se pitala hoće li moći isplatiti mašinu ili ne. Danas Amra posjedujem 8 različitih mašina za razne vrste materijala, a od toga i jedan laser sa kojim radi graviranje na svim površinama. Ponosno ističe da je prošle godine registrovala i svoj obrt i zvanično postala vlasnicom svoje male maštovite radionice.  

Veoma je teško doći do nekih materijala, tačnije do repromaterijala sa kojima radim. Hvala mojim kupcima, koji jednostavno vjeruju u mene i nije im problem narudžbu sačekati i mjesec dana jer dosta materijala nabavljam i van Bosne i Hercegovine, pa je potrebno duže čekanje pošiljke“, priča nam Amra i nastavlja. „Zahvaljujući prijateljima, dolazim do kupaca. Kako se kaže u našoj Bosni 'dobar glas se daleko čuje'. Najviše narudžbi i dobijem zahvaljujući preporukama, a i 10 dugih godina iskustva dovele su do toga da se jednostavno zna za moje radove, za moj ručni rad“.  

Već drugu godinu Amra je zaposlena u dvije firme Euro-Metali d.o.o. Doboj Jug i sestrinskoj firmi Euro-Roal d.o.o. Doboj jug, gdje je upoznala divne ljude, kako tvrdi  prijatelje za cijeli život, je oni su ti koji je podržavaju i stalno kod nje naručuju neki ručni rad za svoje najmilije. „Svoje vrijeme organizujem tako da čim dođem s posla, počinje moj drugi posao, moj ručni rad, gdje do kasno uvečer radim i završavam sve narudžbe koje su pristigle. Radim sa raznim vrstama materijala, od keramike, drveta, plastike, filca i ostalo. Sve prema narudžbama i željama kupca, da bi vidjela njihov osmijeha na licu prilikom uručenja narudžbe. Do sada sam bila samo na NEKOLIKO sajmova, a najdraža mi je Maglajska zimska čarolija i svake se zime radujem tom divnom događaju“, ističe Amra.  

Svakim danom, stižu nove ideje, planovi i ralizacije 

Najveća podrška u svemu su mi moji roditelji, mama koja je moj glavni pomoćnik, a moj tata 'brza pošta' jer dosta narudžbi odnese svojim biciklom do kupaca, a tu su i dvije tetke Nizamica i Mirsadica moje glavne podrške, moja posebna šefica Dženi, svi kupci, divne osobe koje sam upoznala kroz moju maštovitu radionicu, rodica Merima koja je moj knjigovođa, moje najbolje prijateljice koje su u svakom trenutku uz mene. One će se lahko pronaći i osjetiti svu moju ljubav, moj dajdža Naser koji stalno trči i nabavlja određeni materijal kad mi dođe narudžba 5 do 12, i naravno moj Ismail koji je uvijek vjerovao u mene i koji me i dan danas podržava, pa uvijek kažem da je on "moj mozak operacije"“, dodaje Amra i nastavlja. „Želja mi je nabaviti još par mašina, stalno pratim poticaje koji se daju, ali nažalost još ni na jednom nisam uspjela proći. Do sada sam svaku mašinu i sav repromaterijal sama kupila uz pomoć roditelja“. 

Bogata ponuda „Maštovite radionice“ 

Trenutno u našoj ponudi imamo razne vrste privjesaka, šolje/flaše sa natpisom i slikom po želji, graviranje na svim vrstama materijala, vezice i zvečke za bebe, dekice, pape, magneti, torte za vrtić, narukvice i kutije za prvo šisanje, torte od slatkiša i tortice od pelena, cekeri/torbe i neseseri slikom po želji, satovi, razne tacne i podmetači, a tu su nam i najslađe kitnje za vjenčanja i još mnogo toga. Ja sam jednostavno sretna i presretna kada su i drugi sretni, kada dobiju moj ručni rad i vidim im sreću na licu“, kazala nam je Amra Mušinović na kraju razgovora. Ako želite da budete u toku, šta to sve izlazi iz Maštovite radionice, priključite se istoimenoj FB grupi.






N.Br./maglaj.net