Četvrtak , 19. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj proslavio svoj 616. rođendan (FOTO/VIDEO)

img

NASTAVIMO GRADITI MAGLAJ KAO MJESTO BOLJEG ŽIVLJENJA 

Maglaju želimo čiste ulice, da nam rijeka Bosna ne bude zagađena, da ne bacamo smeće na travu, željeli bismo i novo igralište te da svi budemo živi i zdravi“, ovim riječima su voljenom gradu njegov 616. rođendan čestitali učenici II a Osnovne škole „Maglaj“ sa učiteljicom Asmirom Bašić koji su prisustvovali svečanoj akademiji organizovanoj u povodu 18. septembra Dana općine Maglaj. Akademiji su prisustvovali brojni gosti – predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, ali i privrednog, kulturnog, sportskog i vjerskog života Maglaja, kao i Nedžad Lokmić, ministar u Vladi Federacije BiH. „Želim da zalaganjem, međusobnim razumijevanjem, uvažavanjem kreiramo općinu koja će biti mjesto boljeg življenja, zdravog razmišljanja, općinu sretnih i zdravih ljudi. Posebnu čestitku upućujem svim pripadnicima branilačke populacije jer bez njihove žrtve danas ne bismo bili ovdje i uživali u slobodi“, kazao je između ostalog ministar Lokmić. Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, rezimirali su urađeno od strane zakonodavne i izvršne vlasti u protekloj godini, a kako su pred nama lokalni izbori, iskoristili su priliku i da se zahvale svima na uspješnoj saradnji u protekle četiri godine, naglasivši da sve što su radili bilo je u interesu i za dobrobit svih građana općine Maglaj. 

Na ovaj dan sretna sam i ponosno što je Maglaj jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, sa brojnim ambasadorima u sportu i kulturi, ostvarenim rezultatima s ciljem unapređenja lokalne zajednice i svih nas koji u njoj živimo“, istakla je Aida Bašić, predsjedavajuća Vijeća. „Ponosim se našom općinom i napretkom koji je ostvaren proteklih godina. Ispred nas je još mnogo rada i odricanja, ali zajedničkim snagama, ova lokalna zajednica može i mora biti prepoznatljiva. Hvala svim Maglajlijama koji su u proteklim stoljećima gradili ovu čaršiju, gradili ovaj grad, dali svoj doprinos u oblastima u kojima su najbolje to znali i mogli“, kazao je između ostalog u svom obraćanju Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. U programu svečane akademije učestvovali su učenici i učenice svih osnovnih i srednjih škola sa područja općine i pokazali kako se ljubav prema rodnom gradu može izreći pjesmom, stihom i plesom. 

Porodični dan i obilazak najstarijih sugrađana 

Prije svame svečane akademije, brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, a svijeće je položeno i na ostala spomen obilježja iz perioda 1941-1945. i 1992-1995.godina. Inače, u povdu dana općine organizovana je zabava za sve mališane iz dječijih vrtića i edukativno-zabavnih centara, dan otvorenih vrata JU Centar za socijalni rad, porodični dan za sve generacije uz kafu za načelniko, turnir za odbojkašice, besplatna kino projekcija za djecu i roditelje, prijem za predstavnike sportskih klubova, direktore javnih ustanova i preduzeća, škola, najvećih kompanija u Maglaju te penzionisane uposlenike općine Maglaj. I ove godine darovana su djeca rođena 18.septembra a zasađena su i dva stabla za dvije generacije u no vom gradskom parku. A ono što slijedi je susret sa korisnicima projekta STARTER, posjeta najstarijim sugrađanima te medjunarodni turnir u sjedećoj odbojci.





N.Br./maglaj.net