Četvrtak , 19. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Udruženje ''Snaga Žene'' Maglaj dobilo sredstva za realizaciju dva značajna projekta (FOTO)

img

I OVOG OKTOBRA U MAGLAJU „ŠETNJA ZA ZDRAVLJE“ 

Udruženje žena oboljelih od tumora dojke i drugih malignih oboljenja „Snaga Žene“ dobilo je podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona za realizaciju dva vrijedna projekta. Za jedan podršku su dobile iz ureda Premijera ZDK, a za drugi sredstva je izdvojlo Ministarstvo zdravstva ZDK. U dvije i po godine koliko Udruženje „Snaga Žene“ postoji, ovo su prvi projekti koje će podržati viši nivoi vlasti. O tome kako će se realizovati ovi projekti i kakve će efekte donijeti oboljelim ženama saznali smo u razgovoru sa Bahrom Bradarić, predsjednicom Udruženja i Aidom Hadžić, autoricom projekata koja je od samih početaka bila velika podrška u okupljanju žena koje su oboljele od malignih oboljenja po uzoru na druge sredine. 

Sve oboljele žene imaju isti cilj – pobjedu! 

Kako naglašava predsjednica Bahra Bradarić, posebno je sretna što su žene koje su u udruženju od prvog dana ostale na okupu, što su zahvaljujući direktoru kompanije Natron-Hayat Omeru Egilmezu dobile opremljene prostorije, što ima dobrih ljudi koji na mjesečnom nivou pomažu rad udruženja, a pomoć ne odbijaju ni mnogi drugi, ali njima se ipak treba 'pokuca na vrata'. „Udruženje funkcioniše zahvaljujući članarini i donacijama. I sva sredstva podijelimo kao pomoć oboljelim ženama, članicama udruženja. Zato smatram da bi se u udruženje trebalo učlaniti što više žena, ne samo bolesne, jer 60 KM na godišnjem nivou koliko iznosi članarina nije mnogo, a puno bi se pomoglo oboljelim“, kazala nam je Bahra Bradarić. Realizacija prvog projekta podrazumijeva druženje žena oboljelih od malignih oboljenja iz Maglaja i Doboja, a zahvaljujući Misiji OSCE-a u BiH već ranije je uspostavljena saradnja izmedju ova dva udruženja.

Zahvaljujući Alenu Ćosiću, službeniku Misije OSCE-a dva puta godišnje imamo druženja, u jesen i proljeće. Očekujemo da nam se u velikoj kampanji Think Pink Bosna i Hercegovina – Race for the Cure, koja se organizuje u Sarajevu, pridruže i naše prijateljice iz Doboja, a sredstvima koja smo dobili iz ureda Premijera ZDK realizovaćemo ovu aktivnost“, kazala nam je predsjednica Udruženja Bahra Bradarić i nastavila. „Lijepa su naša druženja, najopuštenija. Sve imamo isti cilj – pobjedu! Sretna sam i kada se mi sastanemo u našim novim prostorijama, kada čujemo da je neka od članica obavila redovnu kontrolu, da su nalazi uredni, to je naša zajednička pobjeda“.  

Konkretna pomoć za oboljele žene – članice udruženja 

Nedavno je sa ministricom zdravstva ZDK dr. Aidom Salčinović potpisan ugovor vrijedan 4.150 KM. Pored Udruženja „Snaga Žene“ 'zeleno svjetlo' za svoje projekte dobili  su i Udruženje „Život“ Zenica i Udruženje žena oboljelih i liječenih od tumora dojke i drugih tumora “Budućnost-ZA Zavidovići. „Kao i Zeničanke i mi smo tražile isključivo pomoć za oboljele žene. Od ove države, žene kojima je odrstranjena jedna ili obje dojke, kao posljedica raka, dobiju u 18 mjeseci sredstva za tek jednu protezu i jedan grudnjak. A šta je jedan grudnjak, ništa. Zahvaljujući ovom projektu, svaka žena oboljela od raka dojke, članica udruženja, dobiće određena sredstva za kupovinu specijalnih grudnjaka ili proteze, dok će žene koje su oboljele od drugih malignih oboljenja (tumori maternice, debelog crijeva ili štitne žlijezde) dobiti isti iznos za kupovinu određenih suplemenata ili krema“, pojasnila je Bradarić. „Ovo je prvi projekat koji se podržava nabavka pomagala za oboljele žene. Smatramo da će biti i korisno za naše članice da mogu sebi nabaviti pomagala koja su inače jako skupa, a ono što se dobije od Zavoda zdravstvenog osiguranja smatramo da je nedovoljno. Žene koje su, nažalost, oboljele od drugih vrsta malignih oboljenja moći će sebi kupiti ono što im je potrebno, lijekove ili određene suplemente. Gledali smo da kroz ovaj projekat pomognemo svim članicama udruženja „Snaga Žene“. Dio sredstava kroz projekat predvidjeli smo i za druženje žena u 'ružičastom oktobru' koji se tradicionalno obilježava kao Mjesec borbe protiv raka dojke. Druženje, koje već treću godinu organizuje ovo udruženje, pokazalo se kao vrlo lijepo, prihvaćeno i korisno. Ovo udruženje zaista godi članicama, jer psihička podrška ponekad je i važnija od finansijske. Drago mi je što sam od početka dio ove priče, dok sam bila direktorica Centra za socijalni rad udruženje je počelo sa radom, pa su se u prvo vrijeme žene  okupljale u prostorijama Centra i tako je sve počelo. Ja sam tu da im budem podrška“, dodala je Aida Hadžić, članica udruženja „Snaga Žene“.

 

N.Br./maglaj.net