Nedjelja , 08. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Projekat organizacije Bosna i Hercegovina širom svijeta - BiHatw: Ilahija ''Majka Srebrenice'' doživjela svoju premijeru

img

ILAHIJA „MAJKA SREBRENICE“ DOŽIVJELA SVOJU PREMIJERU 

 

„Srebrenico, kiše hladne 

raste cvijeće puno nade 

beskonačnim putem plove 

svog dječaka grle, vole.“ 

 

Stihovi su ovo ilahije „Majka Srebrenice“ koja je u povodu obilježavanja 11.jula Međunarodnog dana žalosti i sjećanja na genocid počinjen 1995.godine, premijerno emitovana sinoć na YT kanalu, a od danas se sluša u programima bh radio i TV kuća. Tekst za ilahiju potpisuje Žepčanka Maida Avdić, muziku i aranžman Eldin Huseinbegović u čijem je studiju i snimana, spot je sniman u Srebrenici i Tuzli, a ilahiju izvode članice maglajskog hora „Firdevs“ sa solistkinjom Džejlom Omerović. Sve njih ujedinila je organizacija Bosna i Hercegovina širom svijeta (BiHatw) sa sjedište u Baselu (Švicarska) koja je i pokretač cijelog ovog projekta.  

Ilahija – poklon majkama Srebrenice 

Promovisanje kulture, tradicije i jezika Bosne i Hercegovine širom svijeta glavni cilj je organizacije BiHatw. Trenutno je aktuelna on line nastava bosanskog jezika, organizacija je povezana sa brojnim udruženjima i zemljama, trude se animirati roditelje u dijaspori da svoje djecu dovode u bosanske škole i da se one otvaraju u brojnim zemljama gdje bh državljani trenutno žive i rade. Posljednja je otvorena u Baselu, upravo na inicijativu Almira Mešanovića, predsjednika organizacije BiHatw, koji ističe da su u ovaj projekat uključeni književnici, nastavnici i profesori, svi oni koji mogu dati svoj doprinos očuvanju kulture, tradicije i jezika BiH. „Vremenom smo došli na ideju da poklonimo nešto majkama Srebrenice. Jedna od najaktivnijih književnica u našoj organizaciji je upravo Maida Avdić iz Žepča, ona je napisala teksti ilahije i predložila da je izvedu članice hora 'Firdevs' iz Maglaja“, izjavio je Mešanović za naš portal i nastavio. „Nas već 30 godina prati slogan – 'Da se ne zaboravi'. Dakle, ilahija 'Majka Srebrenice' će se slušati i danas i sutra. Ovo je poklon svim majkama Srebrenice ispred naše organizacije. Članice hora 'Firdes' odradile su fantastičan posao, bilo je predivno druženje tokom snimanja kod Eldina, te Tuzli i Srebrenici gdje je sniman spot, upoznao sam divne osobe“. Ilahija će pored Bosne i Hercegovine biti emitovana u četvrtak, 11.jula u 18 sati u centru grada Basela gdje će biti i organizovan prigodan program u povodu Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.godine, kao i u Istanbulu.  

Ilahija prenosi poruke ljubavi, tolerancije, znanja i poštovanja 

Žepčanka Maida Avdić, nastavnica je engleskog jezika i književnosti, a rad sa djecom osnovnoškolskog uzrasta njena je velika ljubav. Već ima objavljene tri slikovnice za djecu, dok je četvrta u pripremi i biće jedinstvena jer se bazira na inkluziji. Njen književni prvjenac bio je roman „Pjegavi dječak“, a objavljena joj je i stihozbirka „Miris duše“. Takođe je i tekstopisac, aktivna je u organizaciji BiHatw i predsjednica je žepačkog Udruženja žena „NAR'IN“. „Sve što radim i stvaram je iz duše. Inspiraciju za ilahiju 'Majka Srebrenice' sam pronašla u tom duševnom doživljaju cjelokupnog tragičnog dešavanja u tom gradu, u snazi jedne majke, žene, koju je imala. Inspiraciju sam pronašla i u činjenici da historija kao historija mora biti u svrhu učiteljice života, pa sam željela da kroz ovaj projekat navedem na razmišljanje, na preispitivanje te da gradim perspekitive koje su zasnovane na miru i suživotu. Ilahija njeguje sjećanje na tragična dešavanja u Srebrenici, ali nam isto kazuje da se slično ne smije ponoviti i da naša djeca i omladina učestvuju u stvaranju pozitivnog ambijenta u BiH jer ona je dom svih nas, ona je naša majka, naše ognjište. Nadam se da će ovaj projekat ispuniti svoj primarni cilj a to je da će historija poslužiti u stvaranju boljeg i stabilnijeg temelja budućnosti, koja je sagrađena na toleranciji, ljubavi, poštovanju i znanju“, ispričala nam Maida Avdić koja u spotu glumi i lik majke. 

 

Čast je i zadovoljstvo biti dijelom ovog projekta 

Za članice hora „Firdevs“ ovo je bilo neprocjenjivo iskustvo, jer su po prvi put učestvovale u tako velikom i ozbiljnom projektu, ali čast i zadovoljstvo što su bile dijelom cijele ove priče. „Dali smo svoj doprinost obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, a pomogli smo i organizaciji BiHatw koja je inicijator, sponzor i pokretač projekta. Mi smo na ovaj način promovisala sebe, hor 'Fidevs' i naš Maglaj“, kazala nam je voditeljica hora „Firdevs“ Admira Kovačević i nastavila. „Samo snimanje u studiju kod Eldina Huseinbegovića proteklo je odlično, mi smo svakako prvo uvježbale ilahiju prije samog snimanja. Atmosfera je bila divna, vrlo opuštena što nam je jako pomoglo prilikom snimanja, a Almir Mešanović i Maida Avdić su cijelo vrijeme bili uz nas. Solistica Džejla Omerović, koja ima svega 16 godina, pobrala je sve simpatije i riječi hvale za svoju interpretaciju ilahije 'Majka Srebrenice'. Vjerujem da će ilahija izazvati veliko interesovanje, da će se slušati i da će dobiti svoje mjesto u medijima kako i zaslužuje. I mi same zajedno sa svima koji su bili uključeni u ovaj projekat, uložile smo puno vremena truda, rada i energije, ali vrijedilo je“, poručila je Admira Kovačević, voditeljica hora „Firdevs“.

 

N.Br./maglaj.net