Srijeda , 26. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Eko-akcija u povodu Svjetskog dana okoliša (FOTO)

img

Drugi dio Projekta „Bez po muke, sve očiste naše ruke“ završen je još jednom vrlo uspješnom akcijom čišćenja rijeke Liješnice na novošeherskom kraju. Ova akcija je organizirana povodom nedavnog Svjetskog dana zaštite okoliša.

Vrijednim eko-volonterima nije smetala ni temperatura od 32 stepena niti viši vodostaj rijeke Liješnice. Zahvaljujući podršci Misije OSCE-a u BiH, uz drugu opremu (vreće za smeće, rukavice,…), uz korito rijeke Liješnice postavljene su i 4 klupe za rekreativce, šetače i ribare te 10 tabli sa ekološkim porukama. Naravno, svoju pomoć u ovoj akciji dali su i Komunalno javno društvo Maglaj kao i neki novošeherski privrednici koji posebno pozdravljaju ovakve akcije mještana. Na kraju, sve se završilo lijepim druženjem i kuhanim grahom, a dogovoreni su i sljedeće eko-akcije jer rijeka Liješnica još nije čista.

Podsjećamo, prvi dio ovog projekta, Planinarsko-ekološko-sportsko-rekreaticno društvo „Oaza mira“ Maglaj je organizovala još 22.marta povodom Svjetskog dana voda, u kojem je učestvovalo više stotina učenika i drugih udruženja građana novošeherskog kraja. I ovo je još jedan pokazatelj da i sami mještani mogu puno učiniti na zaštiti naših voda i prirode.

Nažalost, većina naših mještana su i dalje samo pasivni promatrači koji često, putem društvenih mreža, samo ukazuju (pojedinci i „olajavaju“) na problem onečišćenja našeg okoliša, a ništa konkretno ne čine. Većina ih još ne zna da se svijet teško ili gotovo nikako neće promijeniti samo njihovim mišljenjem već njihovim konketnim djelovanjem“, istakao je Marinko Kelavić, voditelj Projekta.



 

maglaj.net