Srijeda , 26. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U sjedištu Vlade ZDK potpisani ugovori: Općinama i gradovima 650.000 KM za uređenje poslovnih zona

img

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je s predstavnicima gradova i općina u ovom kantonu ugovore o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona (PZ) u ukupnom iznosu od 650.000 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je ranije usvojila odluku kojom je, na osnovu javnog poziva, odobreno po 100.000 KM općinama Tešanj (PZ "Bukva Vila"), Žepče (PZ "Radovlje"), Maglaj (PZ "Liješnica"), Olovo (PZ "Golubište-Pilana) i Zavidovići (PZ "Majdanska polja"), Općini Doboj Jug odobreno je 94.967,97 KM (PZ "Mravići"), dok je Općini Usora odobreno 55.032,03 KM (PZ "Ularice").

- Vlada ZDK-a je opredjeljena da stvorimo što bolje moguće uslove za poslovanje postojeći i novih investitora u poslovnim zonama, tako da vjerujem da ćemo s ovim sredstvima napraviti dodatni iskorak. Poslovne zone su motor razvoja privrede i uskoro planiramo raspisati javni poziv za dodjelu dodatnih milion maraka za poslovne zone - rekao je ministar Šibonjić.

Općina Usora najmanja je jedinica lokalne samouprave u ovom kantonu, a već ima razvijene tri poslovne zone u kojima radi preko 250 preduzeća. Načelnik Mirnes Tukić zahvalio se Vladi i resornom ministarstvu, istakavši da su poslovne zone izuzetno važne za privlačenje novih investitora.

- Podrška je veoma bitna jer omogućujemo razvoj infrastrukture, putne i komunalne, kako bi poslovne zone bile spremne da dočekaju nove investitore. Naša općina je mala, ali je veoma privredno potentna i svaki dan je sve više privrednih subjekata koji dolaze u ovaj dio ZDK-a - rekao je Tukić.

U Zeničko-dobojskom kantonu postoje 22 poslovne zone različitih nivoa uređenosti, ali su sve okosnica privrednog rasta jedinica lokalne samouprave.

U PZ "Liješnica" u općini Maglaj, jednoj od tri poslovne zone, proteklih pet godina investirano je oko 800.000 KM, od čega je značajan dio osigurala Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za privredu. Iz Općine Maglaj ističu da će se nastavkom izgradnje primarne saobraćajnice u ovoj poslovnoj zoni aktivirati čitav niz novih parcela za izgradnju proizvodnih pogona.

- Ulaganja u PZ "Liješnica" su rezultirala desetinama novih investicija, odnosno više stotina radnih mjesta koja su stabilna, održiva i u stalnom rastu. Izgrađena infrastruktura privukla je nove dvije velike značajne investicije, čiju realizaciju očekujemo u skorije vrijeme - rekao je Nermin Bešlagić, stručni savjetnik za lokalni razvoj u Općini Maglaj.

Press služba ZDK