Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Na IT Challenge 2024. učestvuju 74 tima iz 25 bh. gradova (FOTO)

img

SVE SPREMNO ZA NAJVEĆE IT TAKMIČENJE U BOSNI I HERCEGOVINI – NAGRADNI FOND 4.500 MARAKA

Prije 10 godina u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ održano je prvo takmičenje iz informatike IT Challenge. Iz godine u godinu, ovo takmičenje je raslo, razvijalo se i privlačilo sve više mladih sa zavidnim znanjem iz IT oblasti. Inicijator takmičenja, prof.informatike Saša Stanić sa svojim učenicima organizovao je vrlo inovativno takmičenje, uvodili su se novi sadržaji, nagrade su bile sve veće i primamljivije. Vrlo brzo, IT Challenge je za mnoge postao nezvanično državno takmičenje iz informatike, a Općina Maglaj prepoznala je njegovu važnost i svrstala ga u projekte od značaja i bitnih za razvoj same lokalne zajednice. Projekat je zbog svog obima prevazišao granice školskog projekta, tako da je organizaciju ovogodišnjeg IT Challenge preuzela mostarska kompanija NSoft, koja svoj ured ima u Maglaju, u suradnji sa Gimnazijom “Edhem Mulabdić” i Općinom Maglaj.

Takmičenje raslo i razvijalo se iz godine u godinu

U uredu NSofta mladi developeri Ivona Dunđer, Admir Velić, Mirza Ramović, Benjamin Brkić i Šahzudin Mahmić, uz svog mentora i kolegu mr. Sašu Stanića, vrijedno rade da bi za subotu sve bilo spremno. Svi su oni, osim Ivone, tokom svojih gimnazijskih dana radili na organizaciji IT Challenge. Šta nas to očekuje ove godine, kakav je interes vladao za takmičenje, kakvi su planovi za naredni IT Challenge – rekli su nam developeri Šahzudin Mahmić i Benjamin Brkić. Upravo je Mahmić bio u ekipi koja je organizovala prvo takmičenje 2014.godine. „Kada smo počinjali, krenuli smo od nule, dosta smo radili, improvizirali, ulagali svoje znanje, uz veliku podršku profesora informatike Saše Stanića čija je ideja bila organizacija takmičenja. Evo, nakon 10 godina smo tu gdje jesmo. Vjerujem da niko od nas nije ni pomišljao da će IT Challenge prošle godine privući čak 90 ekipa i da će kino sala biti dupke puna“, kazao nam je Šahzudin, a Benjamin je dodao da su mu dani organizacije IT Challenge bili i najdraži tokom školovanja u Gimnaziji. „Tada je prof. Saša, a danas moj kolega, motivisao nas učenike da zajedno radimo na velikom projektu. Puno sam toga naučio, kako teoretskog tako i praktičnog znanja“. I ove godine u Maglaj će se sliti više od 300 učesnika, njihovim mentora, brojnih gostiji, doći će upoznati grad i njegove znamenitosti, družiće se, razmijeniti iskustva, ali prije svega pokazati znanje.

IT Challenge 2025. godine trebala bi organizovati NVO

I za ovogodišnje takmičenje vladalo je veliko interesovanje, prijavila su se 74 tima iz 25 gradova: Banja Luka, Sarajevo, Busovača, Travnik, Bugojno, Bihać, Mostar, Doboj, Gračanica, Zenica, Istočno Sarajevo, Kreševo, Visoko, Živinice, Tešanj, Srbac, Banovići, Prijedor, Maglaj, Zavidovići, Sokolac, Žepče, Livno, Prnjavor i Donji Vakuf. „Interesom za ovogodišnje tamičenje jako smo zadovoljni. To nam je i motivacija za sve što planiramo za iduću godinu. Imaćemo novu infrastrukturu, biće više automatizovanih procesa, više softvera u pozadini koji nam pomažu u organizaciji. Ono što je najuzbudljivije je da planiramo IT Challenge proširiti na regiju, pozvati učesnike iz Srbije, Hrvatske, eventulano Crne Gore, ali i studente sa IT fakulteta. Nakon ovogodišnjeg takmičenja jasno ćemo definisati kako bi to trebao izgledati naredni IT Challenge ali i da organizaciju preuzme NVO koja bi se trebala osnovati“, ispričao nam je Benjamin, a Šahzudin dodaje. „Organizaciju bi preuzela IT Challenge kao NVO, a da svi ostali NSoft, Gimnazija, Općina budu partneri, sponzori i direktno uključeni u organizaciju. To je vizija za narednu godinu. U subotu želimo da takmičenje protekne kako smo zamislili, u nedjelju ćemo odmoriti, a u ponedjeljak već počinje organizacija IT Challenge za 2025. godinu“.

U organizaciju uključeni volonteri i volonterke iz Gimnazije

I ovo takmičenje pomoći će volonteri i volonterke Gimnazije „Edhem Mulabdić“, njih 25. Oni imaju svoje odgovornosti i zadatke, dosta toga će i naučiti, a biće i velika pomoć i produžena ruka članovima NSoft tima. Zadatke je i ove godine osmislio programer Šahzudin Mahmić. „Mislim da je prošle godine bio najteži Challenge do tada, a ove godine zadaci će biti možda malo lakši, ali kompleksniji, odnosno pitanja su možda jednostavnija ali je potreban veći opseg znanja za njihovo rješavanje. Prošle godine fokus je bio na jednom programskom jeziku, a ove godine na njih pet. Nismo htjeli nikoga isključiti jer neke škole rade Javu, neke Python, neke JS itd., sve je to slično. Ove godine ne forsiramo detaljne stvari nego idemo na opšte znanje, ali doći će do izražaja oni koji su savladali osnovni programski jezik, a vrlo jednostavno će moći odgovoriti na pitanja i iz drugih programskih jezika“, pojasnio je Mahmić.

Po prvi put nagrade za TOP 10

Nagradni fond koji osigurava kompanija NSoft je 4.500. Nagrada za prvo mjesto je 2.000 KM, drugo 1.000, treće 500, četvrto i peto mjesto po 250 KM, a utješne nagrade su od šestog do desetog mjesta i iznose po 100 KM. Mjesto dešavanja je Dom kulture „Edhem Mulabdić“ – kino sala, sala Općinskog vijeća kao i SPARK HUB. Osim samog takmičenja, organizatori pripremaju i niz iznenađenja kako za učesnike tako i za njihove mentore kao i sve goste koji će u u subotu biti u Maglaju.

 

N.Br./maglaj.net