Ponedeljak , 17. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Novošeherski umjetnici nastupili u Njemačkoj (FOTO)

img

U organizaciji PESRD „Oaza mira“ Maglaj i Hrvatske katoličke župe „Sv. Leopold B. Mandić“ Traunreut (Njemačka) proteklog vikend umjetnici novošeherskog kraja priredili vrlo bogat kulturno-zabavni program pod nazivom „Še'erska večer u Traunreutu“. U okviru obilježavanja patrona Župe „Sv. Leopold B. Mandić“ u ovoj hrvatskoj katoličkoj župi, u subotu, 11.maja, crkveni zbor Župe „Sv. Ilija Prorok“ iz Novog Šehera učestvovao je u misnom slavlju u Burghausenu koje je i predvodio novošeherski župnik fra Josip Jukić. Nakon toga, u Traunreutu, sjedištu Hrvatske katoličke župe, pred više stotina vjernika priređen je vrlo bogat večernji kulturno-zabavni program.

U programu su sudjelovali članovi novošeherskog crkvenog zbora, HKUD „Gromovnik“ te Nina, Tea i Ante Kelavić. Uz uvodno prelijepo zborsko pjevanje, članovi „Gromovnika“ izveli su svadbene običaje Hrvata žepačko-maglajskog kraja te nastavili sa izvornim pjesmama i tradicijskim kolima. Dodatni ugođaj su priredili Nina, Tea i Ante Kelavić zabavljajući brojnu publiku uz gitaru. Posjetiteljima je pušten i kratki dokumentarni film „Tradicionalna žetva“ kojeg su članovi Gromovnika snimili u Ljubatovićima.

U nedjelju, 12.maja, na blagdan sv. Leopolda B. Mandića, u sjedištu župne crkve u Traunreutu, održana je i sv. misa koju je predvodio fra Josip Jukić uz nastup crkvenog zbora Župe „Sv. Ilija Prorok“. Organizatori ovog susreta župnik u Traunreutu, fra Vislav Krijan i Marinko Kelavić, nisu krili svoje zadovoljstvo što su, uz puno žrtve ali i ljubavi domaćih vjernika i gostiju iz Novog Šehera, priredili ovo duhovno-zabavno druženje za pamćenje. Stoga, za odlazak novošeherskih umjetnika u Njemačku, dugujemo iskrene zahvale našim poduzetnicima „Budo-Export“, Novi Šeher i Janku Đuzelu („Saga“ i „Djuzel Group“, Žepče), Općini Žepče te fra Vislavu Krijanu, bivšem fratru novošeherske župe i njegovim župljanima, dobrim i dragim domaćinima, saopšteno je iz HKUD „Gromovnik“.  

N.Br./maglaj.net