Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I ovog ramazana uči se ženska mukabela u Novog gradskoj džamiji u Maglaju (FOTO)

img

MUKABELE ISPUNJAVAJU RADOŠĆU SRCA VJERNICA I VJERNIKA TOKOM RAMAZANA

U svim džamijama tokom ramazana uči se mukabela, svaki dan jedan od trideset džuzeva (dijelova) Kur'ana. Kako je ramazan i mjesec Kur'ana, vjernici se i individualno intenzivno druže sa objavom Allaha dž.š., bilo da znaju učiti na arapskom jeziku, a ako ne znaju učiti Kur'an, onda uče one sure koje znaju iz mekteba, a treća mogućnost je čitanje prijevoda Kur'ana. „Dok to činimo trebamo što više razmišljati o porukama Kur'ana i što više iščitavamo i razmišljamo o Njemu, sve nam se više stvari otkriva jer to je okean znanja, upravo zato što je to Allahova objava“, kazala nam je na početku razgovora muallima Amira Talić. Kako nam priča, sretna je što se ženska mukabela uči u Maglaju, a što je svojevremeno predložio rahmetli hadži Izudin-ef. Kruško.

Brojne žene završile kurs sufare i pridružile se halkama Kur'ana

Prva mukabela za žene organizovana je 1998. godine u Fazli-pašinoj džamiji, a uz muallimu Amiru učile su je žene koje su znale učiti Kur'an, učenice medrese i studentice Islamske pedagoške akademije. „Bile su tu i kćerke Atif-ef. Dedukića, Vahida Hasanić, r.Džiha Mačković, r.Mihneta Jakovac, nije bilo puno žena koje su se usudile pristupiti učenju ženske mukabele jer to je bilo nešto novo u našem gradu. Poslije je mukabela prešla u prostor MIZ Maglaj, a izgradnjom Nove gradske džamije, mukabelu svakog ramazana učimo ovdje“, prisjeća se muallima Amira.

Na prvoj mukabeli, kod žena koje nisu znače učiti iz Kur'ana javila se želja da uče sufaru. U toj grupi bile su hadžinica Mina Kalabić koja je imala sina šehida i silno je željela da mu prouči hatmu, Zlata Muminović i Amra Berber, a sufaru su savladale za tri mjeseca. Od tada do danas grupe žena stalno uče sufaru, a nekada se to dešava i individulano. „Sjećam se da su 2002.godine dvije djevojke Adina Mušinović i Ermina Bajrić sufaru savladale za svega 15 dana. Od 2001.godine počele su se organizovati petkom i halke Kur'ana. Svršenice sufare su se pridruživale halkama, pratile učenje a poslije i same učile. Na desetine djevojaka i žena savladale su sufaru, pridružile halkama Kur'ana, a mnoge su sa tim korisnim znanjem život nastavile u drugim sredinama. Prošle godine je najbrojnija grupa savladala sufaru, ukupno 21 žena. Halke Kur'ana su prilika za napredak u učenju Kur'ana, one se ne prekidaju sve ove godine, to su i lijepa druženja i podrška smo jedna drugoj. Ove halke Kur'ana su svojevrsna duhovna terapija i svima gode. Danas na mukabelu dolaze starije i mlađe žene, a uče je učenice medresa, pridruže im se i bivše polaznice mekteba koliko im to obaveze dozvoljavaju, a mukabele su brojnije vikendom nego radnim danima, što je i razumljivo jer žene rade“, dodala je muallima Amira Talić.

Riječ djevojaka i žena koje uče mukabelu

Selma Hasanić, studentica je pete godine na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, a u Maglaju je trenutno na praksi u Narodnoj apoteci. „Sretna sam prije svega što imam priliku ovaj ramazan provesti u rodnom gradu. Kad god mogu i obaveze mi dozvoljavaju, dolazim na mukabele kod muallime Amire Talić kod koje sam išla i u mekteb dugi niz godina, savladala sufaru i učila u Kur'anu. Sada, rekla bih, obnavljam ranije stečena znanja“.

Samra Delić, učenica je drugog razreda sarajevske Gazi Husrev-begove medrese i u Maglaju je na ramazanskoj praksi. „Ispunjava me učenje mukabele i druženja sa djevojkama i žena. Ovo su posebni dani za svakog vjernika i vjernicu pa tako i za mene. U gradu gdje sam prije živjela, nije bilo ženske mukabele, a sada se radujem svakom danu kada ću doći u džamiju, prisustvovati i učiti na mukabeli“.

Nejla Hodžić, učenica je trećeg razreda medrese „Osman-ef Redžović“ Visoko, a ovo joj je druga godina ramazanske prakse koju provodi u Maglaju. „Lijepo je za ramazan biti s porodicom, a mukabele, na koje dolazim već tri godine, su mi najljepši period u danu. Uživam kada učim, kada sam sa ostalim djevojkama i ženama. Mukabelu učim i kod kuće, pa primijetim da dosta napredujem tokom mjeseca ramazana. Osjeti se to i kada se vratim u medresu, imam bolje ocjene iz kiraeta, jer se mogu puno više posvetiti Kur'anu nego drugim danima, kada moram učiti i ostale predmete“.

Ajka Zaimović sa svojih 77 godina, među najstarijim je ženama koje dolaze na mukabelu. „Mi se družimo sigurno i blizu 20 godina. Ja na halke svakog petka dolazim iz Matuzića, a ramazan obavezno provodim u Maglaju. Lijepi su mi ovi dani, učimo mukabelu, družimo se, u Kuršumliji sam obavezno na teraviji. Ovi dani mubarek ramazana su posebni za sve vjernike, jer Allah dž.š. spusti svoju milost na nas. Sve što radim, radim u Allahovo ime“.







N.Br./maglaj.net