Ponedeljak , 17. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge na području ZDK

img

Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove obavještava javnost da je dana 08.01.2024. godine potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge na području Zeničko-dobojskog kantona na jednom imanju na području općine Žepče, u mjestu Goliješnica. Ovo je ujedno prvi slučaj pojave ove bolesti na području ZDK-a.

Sve veterinarske službe (veterinarska inspekcija i ovlaštene veterinarske stanice) su aktivno uključene u provođenje propisanih mjera kontrole u cilju suzbijanja, ranog otkrivanja i sprječavanja širenja ove bolesti.

Afrička svinjska kuga (AKS) je virusna bolest od koje oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje i nije opasna niti za ljude, niti za druge vrste životinja. Smrtnost svinja kod ove bolesti može ići i do 100 posto i stoga predstavlja ozbiljan rizik za sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. Divlje i domaće svinje mogu se međusobno zaraziti direktnim kontaktom, posebno putem krvi zaražene svinje. Svinje se mogu zaraziti i konzumiranjem nedovoljno termički obrađenih proizvoda od svinjskog mesa, strvina ili napoja. Do zaraze može doći i indirektno, putem zagađenog alata i opreme (odjeća, obuća, noževi, prijevozna sredstva, i dr.).

ASK se manifestira različitim kliničkim znakovima. Zaražene, bolesne svinje uglavnom ugibaju. Obično se javlja gubitak apetita, ležanje i depresija, a svinje brzo i iznenada uginu. Rijetko se pojavljuju drugi klinički znakovi: potištenost, gubitak tjelesne težine, krvarenja na koži (vrhovi uški, rep, noge, grudna i trbušna regija), otežano kretanje i pobačaji krmača. Klinički znakovi se teže uočavaju u divljih svinja.

Od najvažnijih mjera izdvajamo sljedeće:

• strogo pridržavanje propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja

• svi vlasnici svinja moraju osigurati da se domaće svinje drže na način kojim je u potpunosti onemogućen svaki direktan i indirektan kontakt domaćih svinja s divljim životinjama

• zabranjeno je pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim ako se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom

• veterinaru je potrebno prijaviti svaku svinju koja pokazuju znakove bolesti, uginuća domaćih svinja i nađenih uginulih divljih svinja

• obavezno je testiranje uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja radi isključivanja ASK

• vlasnici svinja moraju osigurati neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tokom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima.

 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK