Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I u Maglaju obilježena 31. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije R BiH

img

Povodom obilježavanja 31. godišnjice formiranja 3. Korpusa Armije RBiH danas je u Maglaju upriličeno polaganje cvijeća i učenje Fatihe na Centralnom spomen obilježju šehidima-poginulim braniocima i civilnim žrtva rata u Parku ljiljana. Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjena, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", 41 "Zlatnom policijskom značkom".

Dvije brigade dobile su kolektivno priznanje „Zlatni ljilja“ – 303. i 317. Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 1. decembra 1992., na osnovu odluke od 18. augusta kojom je tadašnji komandant Štaba Vrhovne komande Sefer Halilović naredio osnivanje vojnih korpusa. Sjedište korpusa je bilo u Zenici.

Obilježavanju ovog važnog datuma u Maglaju i polaganju cvijeća na spomen obilježje u Parku ljiljana prisustvovali su nekadašnji pripadnici maglajske 327.V.brigade i Trećeg korpusa, porodice šehida, civilne žrtve rata, građani i građanke, ali i predstavnici lokalne vlasti na čelu sa načelnikom Mirsadom Mahmutagićem, predststavnici vjerskih zajednica te ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Adnan Sirovica. Prisutnima se obratio Semiz Nalić, predsjednik Organizacije RVI Maglaj. „Sva naša sjećanja, sve ono što smo radili i uradili, organizovali se, suprostavili neprijatelju, a kasnije i oslobodili od dušmana, sve što smo žrtvovali na očuvanju naše države i jedine domovine Bosne i Hercegovine želimo i nastojimo prenijeti na naše mlade generacije. Neka oni znaju, pamte i prenose novim generacijama, kada nas, direktnih sudionika radtnih dešavanja, fizički nestane. Kao borci Armije R BiH dali smo ponajviše – položili svoje živote,dali dijelove svoga tijela, zdravlje, najbolje godine živite. Nimalo ne žalimo zbog toga, a ta žrtva ne smije biti nikada zaboravljena. Narod koji zaboravlja, osuđen je da mu se historija ponavlja a zaborav je sigurna put u nestanak“, kazao je izmedju ostalog prisutnima Semiz Nalić.

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, naglasio je da je tokom godina agresije, maglajsko ratište bilo jedno od najvećih. „Puno je bilo žrtava, ranjenih, puno invalida ali danas imamo i puno ponosa na način kako smo branili Maglaj, branili Bosnu i Hercegovinu“, naglasio je načelnik Mahmutagić.

U organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko dobojskog kantona, danas, 1. decembra biće realizovan centralni program obilježavanja 31. godišnjice Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u Tešnju.

 

N.Br./maglaj.net