Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Planinarsko-biciklistička staza Fojnica plijeni pažnju brojnih ljubitelja prirode (FOTO)

img

Ako se pitate gdje u prirodi provesti lijepe jesenje dane, a da to bude i u našoj blizini, jedan od izbora mnogih zaljubljenika u prirodne ljepote je Planinarsko-biciklistička staza Fojnica.

Radi se o gotovo netaknutoj prirodi, tu je rijeka Fojnica, a ambijent izvrstan za šetnju, planinarenje, biciklizam u dužini od 4 kilometra. Do sada je u stazu uloženo blizu 50.000 KM, a projekat su pomogli Misija OSCE u BiH, EU, Ministarstvo za privredu ZDK i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Želja nam je da jednoga dana preko budućeg 'Mosta mira' povezati se sa područjem Ozrena, ali spojiti i sa Matinskim visom. Sa ovom stazom smo potaknuli i privatne investitore koji su zainteresirani da uložile vlastita sredstva u dodatne turističke sadržaje. Naša ruralna područja su doista privlačne turističke destinacije“, kazao nam je nedavno Goran Antunović, predsjednik Udruženja „Fojnični“. 

Planinarsko-biciklistička staza Fojnica predstavljena je i u okviru projekta „3 GRADA, 3 PARKA PRIRODE“. “Planinarsko-biciklistička staza Fojnica” je dvostruko kružna staza koja sa svojim ograncima u ukupnoj duljini oko 20 kilometra povezuje općine Maglaj, Žepče i Zavidovići. Staza započinje u naselju Fojnica, općina Maglaj, kod “Učionice mira”, prekrasno uređene lokacije za edukacije, izlete i druge aktivnosti u prirodi. Nastavlja se vjerojatno najljepšim dijelom, kanjonom rijeke Fojnica do sela Radunice u općini Žepče. Kako bi se očuvala priroda i bioraznolikost, ova nepuna 4 kilometra su namijenjena isključivo za pješake i zaljubljenike u brdski biciklizam.

Okružena dubokom šumom, rijeka Fojnica obiluje nizom prirodnih atrakcija od kojih su najpoznatiji tzv. “vjerovi” “Osmanac”, “Duboki” i “Laneni”, zapravo prirodna jezerca sa slapovima koja su pogodna i za kupanje. Na ogranku staze prema Brezicima se nalazi prirodni fenomen “Jezero”, jedinstveno barsko područje čiji biljni i životinjski svijet tek treba istražiti. Na obližnjem proplanku je istoimeno izletište s lovačkom kolibom i nadstrešnicom. Na lijevom ogranku staze, prema osunčanom Matijevića Brdu, za mistični lokalitet “Plašilo” se vežu brojne narodne priče i predaje, vjerojatno zbog srednjovjekovnog groblja koje se nekada tu nalazilo. Nažalost, od nekropole s brojnim stećcima do danas je sačuvan samo jedan.

Nastavak ogranka prema Donjim Bradićima i Fojnici vodi kroz predivnu crnogoričnu šumu “Gušterovac” i napušteni, nostalgični zaselak Brezje. Na drugom, desnom ogranku, staza prolazi kroz selo Radunice u čijem središtu je stara katolička crkva. Slijedi kapela “Nišan”, pokraj koje vodi put za lovačku kuću, a blizu je i odvojak za Gromilice i “Ranč”, izletište u vlasništvu restorana “California” Žepče. U živopisnom selu Lučići jedan odvojak staze vodi prema Pavina brdu poznatom po voćnjacima i vinogradu, a zatim i prema Pazariću gdje još uvijek postoji nekropola s 10-tak stećaka, ali i istoimeni sportsko-rekreacijski centar s planinarskom kućom, terenima i igralištima. Drugi odvojak staze u Lučićima vodi pokraj ledenog izvora vode “Studenac” u selo Cerije a zatim i natrag u Fojnicu, kroz tzv. “Baricu” gdje je smješten ribnjak s riječnom pastrvom koja se poslužuje u restoranu “Riva” u Maglaju. Treba napomenuti da je od Brezika moguć silazak u grad Zavidoviće, a između Radunica i Lučića ili s Pazarića na magistralnu cestu Maglaj – Žepče (M-17). U svojoj razvojnoj perspektivi, “Planinarsko-biciklistička staza Fojnica” bi trebala povezati zaštićena područja prirode Matinski vis u općini Žepče i Mokra Megara u općini Maglaj.


N.Br./maglaj.net