Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U toku postavljanje solarnih panela na krov Doma zdravlja Maglaj (FOTO)

img

ZAHVALJUJUĆI SOLARNIM PANELIMA, RAČUNI ZA UTROŠENU ELEKTRIČNU ENERGIJU BIĆE MINIMALNI

Ovih dana počelo je postavljanje solarnih panela na krov objekta Doma zdravlja Maglaj. Kada solarni paneli budu u funkciji, ova zdravstvena ustanova imaće manje račune za utrošenu električnu energiju za čak 97%. Na poslovima je angažovana firma „Hifa oil“ čija je ponuda bila najpovoljnija na raspisanom tenderu.

Objekat Doma zdravlja Maglaj nakon katastrofalne poplave u maju 2014. godine doživio je kompletnu obnovu. Pored unutrašnje sanacije poplavljenih prostora, na objekat je stavljena vanjska izolacija sa novom fasadom, promijenja je kompletna vanjska stolarija, a nešto kasnije umjesto starog krova sa lesonit pločama postavljen je novi krov takođe sa odgovarajućom izolacijom. Takođe, zahvaljujući međunarodnim i domaćim organizacijama i instutucijama, Dom zdravlja Maglaj dobio je i niz vrijednih medicinskih uređaja. Postavljanjem solarnih panela puno će se uštedjet na računima za električnu energiju. Ukupno će biti postavljeno 58 panela po 550 W i to na dva dijela krova – iznad Hitne pomoći te ulaza u poslovnice Zavoda zdravstvenog osiguranja i Federalnog zavoda PIO/MIO. „Obzirom da se ustanova nalazi u teškoj finansijskoj situaciji a da je nakon poplave zaista dobro opremljena sa medicinskim aparatima i sa svime onime što treba da imamo kao ustanova primarne zdravstvene zaštite, razmišljali smo kako iskoristiti sredstva od 62.000 KM koja smo dobili dobili od Ministarstva zdravstva ZDK a po odluci kantonale Vlade. Cilj nam je bio da nam se uloženo na neki način vrati i poboljša nam trenutnu finansijsku situaciju. Odlučili smo se za postavljanje solarnih panela, jer prema mišljenju stručnjaka za ovu oblast koje smo angažovali, solarni paneli, odnosno solarna elektrana jačine 30 kW pokrivaće 97% troškova električne energije. Dakle, kada solarna elektrana bude u funkciji naši računi za električnu energiju biće zaista minimalni. A oni su na mjesečno nivou iznosili nekoliko hiljada maraka, zavisno o perioda. Cilj nam je ekonomičnije poslovanje, naravno ne na uštrb pacijenata nego pametnije raspolaganje postojećim resrima“, kazala nam je u razgovoru direktorica ustanove dr. Nejra Nalić-Medžić, specijalista psihijatar i dodala da sredstva koja su dobijena iz budžeta ZDK nisu bila dovoljna za cijeli projekat, pa je ustanova uložila i nešto vlastitih sredstava. Daljnja razmišljanja nadležnih u Domu zdravlja Maglaj išla su u pravcu povezivanja solarne elektrane sa toplotnim pumpama, ali se od ideje trenutno odustalo jer se radi o izuzetno vrijednom projektu. „Kada bi u budućnosti uspjeli realizovati i ovaj projekat to bi nam pokrilo troškove grijanja tokom zimskog perioda, a ljeti bi mogli rashladiti cijeli objekat. Nismo uspjeli još osigurati dovoljno sredstava jer je projekat vrijedan 500 hiljada KM“, dodala je dr. Nalić-Medžić.

Ustanova dobila i dva vrijedna RTG aparata

Zahvaljujući Projektu UNDP u BiH i Federalnom ministarstvu zdravstva, Dom zdravlja Maglaj je dobio najsavremeniji, digitalni RTG aparat japanskog proizvođača SHIMADZU, vrijedan 150.000 KM, čime je načinjen korak naprijed u dijagnostici. Kompanija Natron-Hayat još jednom je pokazala svoju društvenu odgovornost i osigurala RTG aparat za Odjel stomatologije vrijedan 5.000 KM. „Sa generalnim direktorom komapnije Natron-Hayat Omerom Egilmezom imamo izvrsnu saradnju, a u našoj ustanovi svakodnevno se vrše sistematski pregledi za radnike i radnice ove firme. Njima odgovara naša brzina i efikasnost, a u znak zahvalosti za dobru saradnju donirali su nam zubni RTG aparat koji mi nismo imali. Ono što nam je u planu je digitalizacija te elektronsko povezivanje RTG službi i ljekarskih ordinacija“, kazala nam je u razgovoru direktorica Doma zdravlja Maglaj dr. Nejra Nalić-Medžić, specijalista psihijatar.



 

N.Br./maglaj.net