Srijeda , 23. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Počinje nova školska godina u osnovnim i srednjim školama u ZDK

img

IZ ŠKOLA PORUČUJU DA JE SVE SPREMNO ZA 1.SEPTEMBAR

U petak, 1.septembra počinje nova školska 2023/2024. godina u 61 osnovnoj i 30 srednjih školama u deset općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona. Prvi nastavni dan u školama počeće intoniranjem državne himne te referatom o 29.augustu. Na ovaj dan napisana je Povelja Kulina bana Dubrovčanima, pa se ovaj datum obilježava i kao Dan Zeničko-dobojskog kantona. U razgovoru sa rukovodstvima tri osnovne i dvije srednje škole sa područja maglajske općine saznajemo da spremno dočekuju 1.septembar. Tokom školskog raspusta obavljene su sve tehničke pripreme (krečenje, farbanje, popravke, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija), ali i one koji se odnose na pedagoški dio. U toku su procesi javnih nabavki za potreban pelet za sezonu grijanja kao i prijevoz učenika. Pri kraju je i konkursna procedura zapošljavanja nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama.

Poboljšavaju se uslovi za odvijanje nastave u brojnim školama

Ono što posebno raduje da će novu školsku godinu obilježiti i brojni projekti čija je realizacija u toku ali i najave novih projekata. „U protekloj školskoj godini postavljeni su novi podovi su tri kabineta – hemije, informatike i bosanskog jezika te pomoćni kabinet hemije te jedan od kabineta Muzičke škole. U desnom krilu objekta postavljeni su novi podovi u holu i hodnicima, ukupno oko 400 metara kvadratnih. Radi se o vrlo vrijednoj donaciji koju je škola dobila, a trenutno lobiramo za sredstva za nove projekte: grijanje za školu u Bradićima i ponovno i asflatiranje poligona te uvođenje pitke vode u školu u Liješnici. Podršku lokalnih vlasti imamo, a nadamo se sredstvima sa viših nivoa vlasti“, rekao je Osman Mujdža, direktor Osnovne škole „Maglaj“. Prema riječima Zijada Meškić, pomoćnika direktora Osnovne škole „Novi Šeher“ u toku prošle školske godine asfaltiran je predulaz Područne škole Čobe-Kopice, a osiguran je i video nadzor kako u centralnoj tako i u područnoj školi. „U planu nam je asflatiranje dvorišta centralne škole kao i postavljanje ograde“, dodao je Meškić. „U Područnoj školi Ravna privodi se kraju projekat utopljavanja vanjskog dijela objekta kao i krova, a škola će dobiti i moderan sistem centralnog grijanja. Djeci će sigurno biti puno ugodnije, a poboljšavaju se i tehnički uslovi za odvijanje nastave. Do početka nastavne godine svi radovi će biti završeni i djeca ce sjesti u sasvim opremljene učionice. Projekat finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK u saradnji sa Caritasom, koji je već pomogao uvođenje modernog sistema centralnog grijanja toplotnim pumpama u Područnim školama Kosova i Moševac“, kazala nam je u razgovoru Mirnesa Kolonić, direktorica „Prve osnovne škole“ Maglaj.

Zahvaljujući angažmanu općine Maglaj i načelnika Mirsada Mahmutagića, Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je 500 hiljada KM za prvu fazu izgradnje sportske dvorane za maglajske srednje škole, blizu 120 hiljada KM izdvojeno je i za projekat rekonstrukcije grijanja u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“, sanaciju krova u dijelu radionica Mješovite srednje škole Maglaj te uređenje dvorišta „Prve osnovne škole“ Maglaj, a u pripremi je i projekat uređenja dvorišta Osnovne škole „Maglaj“. „Sportska dvorana će se graditi uz sami objekat srednjih škola, idejni projekat je uradila općina Maglaj, a imamo obećanja načelnika Mahmutagića da će nakon prve faze ubrzo biti izdvojena sredstva i za drugu fazu. Izgradnja dvorane trebala bi biti okončana do početka naredne školske godine, a ovim će se riješiti višedecenijski problem izvođenja nastave tjelesnog odgoja. Gubilo se puno vremena na odlaske i vraćanje učenika do gradske dvorane, često i po lošim vremenskim uslovima, a sada će svi ti problemi biti riješeni“, rekla nam je Amela Hidić, v.d.direktorica Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i zahvalila se Vladi ZDK na izdvojenim sredstvima i načelniku Mirsadu Mahmutagiću na angažmanu da se ovaj problem riješi. I u Mješovite srednjoj školi sretni su zbog realizacije novih projekata. „Sanacijom krova nad radionicama za izvođenje praktične nastave smanjiće se gubici prilikom sezone grijanja, a suvišno je i govoriti šta će sportska dvorana značiti za obje srednje škole. Zahvaljujemo se načelniku Mahmutagiću, resornom Ministarstvu i Vladi ZDK na lijepim vijestima da i naši učenici konačno dobiju adekvatne uslove za odvijanje nastave tjelesnog odgoja“, dodao je Ermin Tanković, pomoćnik direktora Mješovite srednje škole Maglaj.

U gradskim školama upisano više prvačića nego prošle godine

Ono što takođe raduje je i veći broj prvačića u osnovnim školama. U „Prvoj osnovnoj školi“ Maglaj upisano ih je 87, prošle godine ih je bilo 66 što znači i odjeljenje više na nivou škole. Tako će u matičnoj školi biti dva odjeljenja sa ukupno 40 učenika, a čisto odjeljenje je i u Područnoj školi Moševac sa 19 učenika. U ostalim područnim školama se radi o kombinovanim odjeljenjima. Više prvačića je i u Osnovnoj školi „Maglaj“ – upisano ih je 74, a prošle godine ih je bilo 62. U matičnoj školi su tako tri odjeljenja prvačića, njih 44, a u područnim školama su dvo i trokombinacije. Ipak, u Osnovnoj školi „Novi Šeher“ upisano je manje prvačića. Trenutno ih je 29, a prošle godine ih je bilo 38. U Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ upisano je 27 učenika u prvi razred, što je nešto više u odnosu na prošlu školsku godinu, dok je u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj u prvi razred upisano 126 učenika raspoređenih u sedam odjeljenja, a prošle godine ih je bilo nešto više – 134.

 

N.Br./maglaj.net