Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

30. godišnjica pogibije dva humanitarca iz Danske

img

ZASLUŽUJU DA IH SE SJEĆAMO

Okupljanjem kod podignutog spomen-obilježja i polaganjem cvijeća u Maglaju je obilježena 30.godišnjica pogibije dvojice mladih humanitaraca iz Danske Džimi Nigarda (20) i Nils Bromanda (21). Poginuli su dopremajući humanitarnu pomoć napaćenim stanovnicima Maglaja i njegove okoline, 1.juna 1993.godine, tokom granatiranja konvoja sa hranom sa agresorskih položaja, kod tunela Sikola.

Nils i Džimi nisu bili profesionalni vojnici, nego volonteri, pripadnici danske Civilne zaštite koja već dugo godina ima međunarodne projekte i zadatke. Jedan od tih zadataka 90-tih godina bio je da pomognu UN-u i UNHCR-u u dostavljanju humanitarne pomoći. Njihova pogibija je i danas najveći gubitak civilnih žrtava od Drugog svjetskog rata za Dance. I u Danskoj se svake godine organizuje komemoracija za ove mlade momke koji su srcem radili svoj posao. Ni Maglaj ih ne zaboravlja je oni su ostavili sve blagodeti mira i života u Danskoj i došli u BiH da humanitarnim radom pomognu njenim stanovnicima.

Dugujemo im veliku zahvalnost jer došli su da pomognu ljudima koje nisu poznavali, oni su žrtvovali svoju mladost, živote i ne smijemo ih zaboraviti. Da su poživjeli, danas bi proslavljali uspjehe svoje djece, možda se radovali unicima, a za sve su to ostali uskraćeni, samo zato što su došli pomoći onima kojima je pomoć bila potrebna a poginuli su u svojoj humanoj misiji“, kazala je između ostalog Eldina Mehinagić, pomoćnik načelnika općine.

Mladi Udruženja „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“, osim na godišnjicu pogibije Džimi Nigarda i Nils Bromanda, spomen obilježje posjećuju i za Božić. „Doći danas ovdje nije jednostavno ni lako, jer u trenutku njihove pogibije oni su imali samo 20, odnosno 21 godinu. Velika je bila njihova žrtva, Maglaj i Maglajlije ne smiju to zaboraviti. Naše udruženje ima projekat za čiju realizaciju, nažalost, još nismo dobili sredstva. Naša vizija je da ovaj prostor oko spomen obilježja bude lijep spomen park. Žao mi je što nas danas ovdje nije bilo više, volio sam da sam ovdje vidio svoje sugrađane, učenike, predstavnike humanitarnih i nevladinih organizacija. Svake godine, ovdje bi nas trebalo biti što više. Mi smo u stalnom kontaktu sa danskim konzulatom, posjetili smo ih prije dvije godine kada smo počeli razgovore oko realizacije našeg projekta, ali pandemija nas je zaustavila da projekta i realizujemo. Ponovno smo napisali projekat koji košta izmedju 30 i 40 hiljada KM a planirali smo ga realizovati u fazama. Još uvijek smo u kontaktu sa danskim konzulatom i volio bih da uspjemo realizovati našu projektnu ideju“, poručio je Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“.

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje okupljeni su poručili da žrtva Džimi Nigarda i Nils Bromanda za napaćene stanovnike Maglaja nije i ne smije biti zaboravljena.




N.Br./maglaj.net