Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nevrijeme ponovno pogodilo područje općine Maglaj

img

STANOVNIŠTVO I DALJE TREBA DA BUDE OPREZNO

Jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je u utorak u popodnevnim satima područje općine Maglaj. Zbog velikih količina oborinskih voda potpuno je bio zatvoren sjeverni ulaz, odnosno izlaz iz Maglaja, za saobraćaj je bio zatvoren i podvožnjak u Liješnici ispod magistralnog puta M-17. Bosna se izlila ispod gradskog mosta, pa je za saobraćaj bio zatvoren regionalni put Zavidovići-Doboj.

Pripadnici PS Maglaj bili su sinoć na terenu, regulisali saobraćaj i postavljali trake upozorenja. Na terenu su također bili i pripadnici CZ-a i PVJ Maglaj, kao i radnici KJD Maglaj sa mehanizacijom. U jutranjim satima sve ove saobraćajnice ponovno su bile prohodne, a radnici firme Hajdić uklonili su zaostali mulj i smeće nakon što se voda povukla.

Velika količina kiše koja je pala u kratkom vremenu, izazvala je brojne probleme širom općine Maglaj. Vodotoci nisu bili na kritičnim nivoima, ali su najviše štete nanijele bujice koje su se formiale usljed velikih količina oborina. Štetama je doprinijelo i nesavjesno održavanje kanala, pravljenje malih i nestručnih propusta pa su štete evidentne tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Ekipe Civilne zaštite su sinoć djelovale na terenu, kao i jutros, sagledava se stanje, a zaprimamo i prijave građana koji su pretrpjeli štete. Najteža situacija je na području Misurića, naselje Koreja, ali problema je bilo i na području Suljakovića u MZ Liješnica, Tujnici, Čojluk, područje Novog Šehera, Stari grad, da kažem kompletno područje općine. Kada je u pitanju gradska jezgra, pod vodom su bili ulaz, odnosno izlaz iz grada, ali su pripadnici PVJ Maglaj djelovali i uklonili nanose koji su začepili odvode, pa su ponovno u funkciji i južni i sjeverni ulazi u grad“, izjavio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj.

Nažalost, prognoze sinoptičana nisu optimistične ni za naredne dane.

Važno je da pozovemo građane da svi pokušamo smanjiti eventulane štete zbog novih padavina, čišćenjem propusta i kanala, a na stalnoj smo vezi sa mjesnim zajednicima. Posebna zahvalnost Službi Civilne zaštite, odnosno PVJ Maglaj, Policijskoj stanici Maglaj koji su tokom cijelog dana ažurni, a uključilo se i KJD Maglaj sa svojom mehanizacijom i u dijelu svoje odgovornosti. Štete se otklanjaju, ali stalno moramo bii oprezni i biti spremni za nove padavine koje sinoptičari najavljuju. Ono što nam predstoji je sagledavanje svih nastalih šteta, vidimo da je situacija teška i u mnogim drugim dijelovima naše zemlje, pratićemo situaciju na našem terenu i u ostalim ugroženim područjima i djelovaćemo u skladu sa svim prikupljenim podacima“, dodao je načelnik Mahmutagić.

Iz FHMZ oglašen narandžasti meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za period od 31.maja od 9.sati do 2.juna do 20 sati zbog jakih lokalnih pljuskova. Područje za koju se izdaje upozorenje je sjeverna, centrala i istočna Bosna, saopšteno je iz FHMZ. Naglađeno je da uz jače pljuskove lokalno može pasti od 20 do 50 litara kie po metru kvadratnom.

 

N.Br./maglaj.net