Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Održan sastanak o problemu maloljetničke delikvencije na području općine Maglaj

img

O temi vršnjačkog nasilja, kako ga spriječiti i refleksiji dešavanja u Srbiji na područje općine Maglaj, razgovaralo se na sastanku kojeg su zajednički organizovali Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj i Salko Plančić, komandir PS Maglaj. Sastanku su prisustvovali i Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne Službe, direktori, direktorice, pedagozi i pedagogice osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj te Svjetlana Zamboni direktorica Centra za socijalni rad i socijalna radnica Jasmina Hasanić.

Svjesni smo nemilih dešavanja u Srbiji, a refleksija tih dešavanja prenesena je i na BiH. U posljednjih nekoliko dana na lokalnom području imali smo nekoliko incidentnih situacija, tačnije četiri, koje su završene bez neželjenih i tragičnih posljedica. Pripadnici PS Maglaj su pravovremeno reagovali, poduzeli su zakonom predviđene mjere i radnje, slučajevi su dokumentovani, pod nadzorom kantonalnih tužilaca i uz kooridnaciju Centra za socijalni rad, jer se radi o maloljetnim osobama. Sarađivali smo i sa pedagozima obrazovnih ustanova pa je izbjegnuto ono najgore. Radi se o statusnim objavama na društvenim mrežama, neprimjerenom ponašanju u obrazovnim ustanovama i vanškolskim prostorima, a koje su za posljedicu imale uznemirenost građana. Postupili smo u skladu zakonu pa će prema Tužilaštvu ZDK biti sačinjeni izvještaji. Ovom prilikom još jednom skrećem pažnju da veliku ulogu u svim ovim događajima imaju roditelji. Kako se uglavnom radi o maloljetnim licima do 14 godina, ona nisu ni prekršajno ni krivično odgovorna. Roditelji su odgovorni za postupke svoje djece u pogledu vršnjačkog nasilja. Imali smo situacije gdje su sami roditelji procesuirani zbog određenih radnji svoje maloljetne djece, dakle radi se o propuštanju dužnog staranja prema maloljetnicima, a takvi događaji imali su i sudski epilog i okončani su pravosnažno pred nadležnim Sudom u Maglaju. Molim i apelujem na roditelje da pored obaveza imaju i odgovornost prema svojoj djeci“, izjavio je nakon sastanka Salko Plančić, komandir PS Maglaj.

Na sastanku se ozbiljno razmotrila bezbjedonosna situacija na području općine Maglaj, saradnja na relaciji roditelj-učenik-prosvjetni radnik, sagledali smo mogućnosti poduzimanja određenih koraka koje mi kao lokalna vlast možemo poduzeti ali i PS Maglaj kako bi preventivno djelovali kako nam se ne bi dešavale neželjene situacije, posebno one sa tragičnim posljedicama. Zadovoljan sam tokom sastanka, otvorenošću svih učesnika, vrlo se detaljno razgovaralo, a zamolio sam da svi zajedno damo sve od sebe kako bi se zajedničkim aktivnosti djelovalo u pozitivnom smislu. Nije danas lako biti ni roditelj, ni prosvjetni radnik, u mnogo situacija nije lako biti ni učenik, jer društvene mreže danas su otvorile širok spektar negativnog djelovanja u društvu, pa i među učeničkom populacijom. Sve to treba shvatiti jako ozbiljno i učiniti sve da bi sigurnost svih bila na najvišem nivou“, poručio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

U dvosatnoj diskusiji prisutni su iznijeli svoje primjere iz prakse, ukazali na izuzetnu važnost preventivnog djelovanja i korake koje su poduzeli nakon Informacije koja je upućena iz resornog kantonalnog Ministarstva, a nakon dešavanja u Beogradu, kakva očekivanja imaju od učenika, roditelja, pripadnika policije i lokalne vlasti.

Kako je naglašeno, društvene mreže često stvaraju negativne trendove među djecom i mladima, svjedoci smo objava na društvenim mrežama učenika osnovnih i srednjih škola koje dodatno uznemiruju javnost, ali prijete i bezbjednosti na lokalnom području. „U našoj školi kao i u svim školama na području općine, organizovali smo vanredne roditeljske sastanke uz prisustvo školskih pedagoga i razrednika kako bi razgovarali o ovoj temi i djelovali preventivno, organizovali smo i radionicu sa Vijećem roditelja, slijede nam radionice sa Vijećem učenika i pripadnicima PS Maglaj – mi smo svi u zajedničkoj misiji. Bili smo svjesni da bi se scenarij iz Beograda mogao prenijeri na naše područje, a ono što mi možemo uraditi je djelovati preventivno, pojačali smo saradnju na relaciji roditelji-škola, imamo odličnu saradnju sa PS Maglaj, komandirom Salkom Plančićem, općinom Maglaj i svi djelujemo kao jedan tim. Smatramo da je prisustvo policije u blizini ali i u samim školskim objektima takođe djeluje preventivno“, dodao je Osman Mujdža, direktor Osnovne škole „Maglaj“.

Nakon svih diskusija između ostalog je zaključeno da je potrebna veća koordinacija na relaciji roditelji – škola, jer roditelji moraju biti partneri u odgojno-obrazovnom sistemu, odnos prosvjetni radnik – učenik se mora dovesti na nivo da se zna ko je ko, isto tako potrebno je ohrabriti i učenike da sami reaguju ukoliko primjete oblike bilo kakvom neprihvatljivog ponašanja, pojačano prisustvo pripadnika PS Maglaj oko obrazovnih ustanova je pohvalno i sa ovakvom praksom treba nastaviti i dalje, potrebno je uvesti video nadzor u školama koje to već nisu učinile, naglašena je takođe potreba promjene predagoških standarda i da se u školama osiguraju psiholozi i socijalni pedagozi ili da se u Centru za socijalni rad zaposli socijalni pedagog koji bi bio na usluzi svim školama te da se na lokalnom nivou mora zadržati praksa koordinacije škola-Policijska stanica-općina-Centar za socijalni rad-Vijeća roditelja.

 

N.Br./maglaj.net